ERDON Helyi hírek

2008.10.29. 09:18

Véget ért az Animációs Filmfesztivál (MAFF)

<p>Nagyvárad - Kedd este befejeződött a váradi Metrion Egyesület által szervezett Animációs Filmfesztivál. A Posticum kápolnájában Emilé Cohl szellemét idézték gospel koncerttel és díjátadásokkal.</p>

A nagyváradi Metrion Egyesület  október 24-28. között első alkalommal szervezett animációs filmfesztivált (MAFF). A keddi zárónap estéjén zsúfolásig megtelt a Posticum kápolnája, ahol Emilé Cohl francia karikatúrista szellemét idézték gospel-koncerttel, a Partiumi Keresztény Egyetem néhány diákja által készített animációs rövidfilmnek a levetítésével, valamint díjkiosztással. Az egybegyűlteket köszöntő Csernák Béla lelkipásztor, az ifjúsági központ vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a gospel  egy újszerű megnyilvánulása a hívő ember vallásos érzelmének. Arra szolgál bizonyítékul, hogy az Isten iránt érzett szeretetünk azon túl, hogy bizonyos helyekhez vagy szertartásos gesztusokhoz köthető, egyúttal egy életformának a kifejezésmódja is. Radu Igazság bukaresti egyetemi tanár, filmes szakember kiemelte: október 28-a a filmanimáció világnapja, mivel 1892-ben ekkor készült el az első rajzfilm,  Emilé Cohl  pedig 100 évvel ezelőtt alkotta meg az első olyan animációs filmet, mely moziban is levetíthető volt (Fantasmagorie).

Gospel-koncert és díjátadás

A hozzászólásokat követően a Posticum barátai elnevezésű, Pop Annamária karnagy által irányított kórus énekelt gospel-dalokat, miközben a PKE néhány diákja által készített animációs filmeket lehetett megtekinteni. Az előadás végén az egyetemistákat díjazták is: elismerést vehetett át  Murányi Teréz, Szekeres László, Borsi László, Székely László, Molnár Anita, Páll Tímea, Groos Zselyke, Tóth Szilárd, Besenyei Árpád és Bódi Anikó, Victor Antonescu bukaresti animátor különdíjait pedig Hátszegi Zsolt, Dedu Delinke, Páll Tímea és Szőcs Tamás vehette át.

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!