ERDON Helyi hírek

2008.10.07. 16:18

Tűz martalékává vált emlékek

<p>Nagyvárad - A füstszagot szinte már az utcáról érezni lehet, bent pedig a látvány magáért beszél. Szinte alig maradt valami a háromszobás lakásból, a múlt keddi tűz mindenen otthagyta a nyomát. <DIA alt="Lakastuz 2008.10.07" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Lakastuz_2008_10_07/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Lakastuz 2008.10.07" src="http://apps.erdon.ro/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Fazekas Terézia 79 éves nagyváradi lakos, és unokája, Cocor Camelia szerencsétlenségéről múlt héten mi is hírt adtunk. Az idős hölgy szeptember 30-án délután nagyváradi otthonában mindennapi teendőit végezte, melyek között begyújtott a hálószobában lévő kályhába, majd úgy tervezte, hogy rovarírtóval befújja a szobákat a szúnyogok ellen. Camelia nem volt otthon. Ezután már csak arra lett figyelmes, hogy fellobbant a tűz a hálószobában, rátelepedve az ágyra, és pillanatok alatt akkora tűz keletkezett, amelyet már nem tudott eloltani. A szomszédok már hívták is a tűzoltókat, melyek végül egy óra alatt megfékezték a lángokat, míg Teréziát ellátták a mentősök.

Újjáépítés a semmiből

Azóta csend honol a házban. Terézia szomorúan meséli: sem villany, sem fürdőszoba, sem meleg nem állt rendelkezésükre a napokban. A 86 négyzetméternyi ház egyik szobája lakhatatlanná vált, a másik kettőben fekete korom borítja a falakat, a bútorokat. Kiégett ágyakat, szekrényeket, régi perzsaszőnyegeket, ruhákat egy egész teherautóval kellett elszállítani, most az unokájával ketten alszanak egy fekhelyen a lakók. Televíziójuk, számítógépük tönkrement, de legjobban egy régi értékes festményt sajnálnak, mely csúnyán elszineződött a füzt miatt. A nagymama huga jár hozzájuk naponta, hogy tartsa a lelket a teljesen összetört asszonyban. Camelia egyetemista, utolsó éves a Történelem-földrajz fakultáson, s mellette egy cipőgyárban dolgozik, hogy nagymamáját támogatni tudja. Eddig eléldegéltek ketten, most azonban teljesen kilátástalan helyzetbe kerültek, hiszen nincs pénzük rendbehozni a házat.

Ezért fordultak hozzánk, hátha a jószándékú olvasók révén ismét lakhatóvá tehetik az egykor ápolt otthont, még a fagy beállta előtt. Legnagyobb szükségük egy festőre van, aki kimeszeli a koromfekete falakat, és pénzre, amiből ki tudják őt fizetni. Nagy szükségük van még egy jó asztalosra, aki a szénné égett ajtókat ki tudná cserélni. Mint mondják, addig semmit sem tudnak tenni, míg a falak nem tiszták, de annyi pénzük nincs, hogy egy szakembert meg tudjanak fizetni. Szerencséjük volt, hogy a tűzoltók idejében ki tudták menteni a házból a két teli és egy félig üres gázpalackot. Különben már nem volna otthonuk, ahová mehetnének. Azok a jóhiszemű személyek, akik segíteni szeretnének az idős asszonynak és unokájának, megtehetik azt szerkesztőségünkben (Dacia sugárút 34 szám), vagy érdeklődhetnek a 0259-41-27-27 szerkesztőségi telefonszámon.

Nagy Anikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!