ERDON Helyi hírek

2008.10.07. 16:34

Továbbra is támogatnák a civil szférát

<p>Nagyvárad - Delorean Gyula és Szabó József nagyváradi helyhatósági képviselők az RMDSZ-frakció nevében további támogatásukról biztosították a civil szervezetek pályázati lehetőségeit.</p>

A civil szervezetek pályázati lehetőségei az RMDSZ stratégiájának egyik alappillére volt 2003 óta. Az RMDSZ évről-évre arra törekedett, hogy a kultúrális tevékenységek, az egyházak, az eurórégiós fejlesztések, a sport, a környezetvédelmi projektek, az oktatás, az ifjúság komoly támogatásban részesülhessen. – mondotta Szabó József.

A negatív költségvetés bejelentésekor gyakorlatilag befagyasztották a civil szervezetek immár jóváhagyott pályázatainak a kifizetését. Ezeket három kategóriába osztották. Azokat a pályázókat, amelyek már elszámoltak megkaphathatják a megpályázott összeget, összesen 708 ezer lejt. A második kategóriában az 1,5 millió lej kifizetése egyelőre a „levegőben lóg”, míg a harmadik kategóriában megpályázott 250 ezer lejt nem fogják kifizetni.

„Roppant nehéz volt a tanácsban ezt megszavaznom, megvonással sújtanom azt a civil szférát, amelyben 8–9 éve tevékenykedem, de a város érdekeit kellett szem előtt tartanunk.” – mondotta Szabó József.

Részarányosan

Majdnem másfél hónapig nap mint nap beszélgettek a pályázó szervezetek képviselőivel – mondotta Delorean Gyula. Ennek nyomán javaslatokat tettek, de a továbbiakban a polgármesteri vezetés joga ezek megvalósítása. Delorean Gyula elmondta még, hogy pozitív költségvetési módosítás esetében részarányosan fogják kifizetni ezeket a pénzeket. Elsőként azoknak akik július 15-ig nyújtották be az elszámolást. Delorean Gyula bízik abban, hogy a második és harmadik kategóriába soroltak is kapnak majd támogatást.

Szenátorjelöltként, Delorean Gyula megígérte ha bejut a felsőházba, akkor javaslatot tesz arra, hogy az önkormányzatok részére a civil szervezetek támogatása ne csak ajánlott legyen, hanem kötelesek legyenek ezeket a pénzeket százalékarányosan kifizetni.

Péter I. Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!