ERDON Helyi hírek

2008.10.09. 08:05

Sztrájkolnak a köztisztviselők

<p>Szatmár megye - A köztisztviselőket tömörítő érdekvédelmi szervezet tagjai ma 8 és 10 óra között kétórás munkabeszüntetést tartanak. Amennyiben az 50 százalékos béremelésüket a kormány nem teljesíti, 16-án meghatározatlan ideig általános sztrájkba lépnek.</p>

A CNSLR–Fratia szakszervezet is jelen volt a fizetésemelésért szervezett keddi tüntetésen. Szerdán sajtótájékoztatót tartott a CNSLR–Frăţia szakszervezet elnöke, Dan Burulea, aki elmondta, hogy az érdekvédelmi szervezetek október 7–i, bukaresti megnyilvánulásukat a „megfelelő munkakörülményekért” tartották.

— Szeretném először is tisztázni a megfelelő munkakörülmények fogalmát. Ez már régóta megvan a fejlettebb európai országokban — mondta el Burulea. — Néhányan dolgoztak már külföldön, ahol együtt voltak a helybeli munkásokkal. Így megtapasztalhatták, milyenek az ottani munkakörülmények, juttatások. Amennyiben biztosítják a megfelelő munkakörülményeket, és betartják a biztonságra és egészségre vonatkozó óvintézkedéseket, a munkavállalók nem érzik magukat kihasználva. A fizetésnek nemcsak az elsődleges szükségletek fedezésére kell elégnek lennie, hanem a szellemi igények kielégítésére is kell jutnia belőle. A politikában az embernek kellene a központban lennie, nem a tőkének, mint ahogyan azt egyes pártok programja hirdeti.

Alacsony bérezés, nagy kiadás

A jelenlegi helyzetben egy romániai lakos átlagköltségei, függetlenül attól, hogy az ország melyik pontján lakik, elérik az 1250 lejt egy hónapban. Ez vezetett ahhoz, hogy a köztisztviselők sztrájkba lépjenek — magyarázta Burulea. A CNSLR–Frăţia elnöke hozzátette: nemcsak a tanügyben dolgozók, de a köztisztviselők és egészségügyi munkavállalók is fordulhatnak hozzájuk, a szakszervezet minden szükséges lépést meg fog tenni, hogy a különböző kategóriájú szakszervezeti tagok érdekképviseletét felvállalja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!