ERDON Helyi hírek

2008.10.10. 16:14

Sokan segítenek Fazekas Teréziának

<p>Bihar megye - Az elmúlt napokban megjelent cikkünk nyomán folyamatosan érkeznek a felajánlások annak a 79 éves asszonynak és unokájának, akik háza múlt hét kedden egy tűzben kiégett.</p>

Volt, aki számítógépet, volt, aki pénzt, volt, aki bútort ajánlott fel a családnak, de olyan is akadt, aki vállalkozott arra, hogy kifesti a bérház lakásának megfüstölődött falait. Egyelőre azonban úgy tűnik, nehéz megfelelő szakembert találni, hisz a nagy belmagasság és a kormos falak lekaparása miatt igencsak nagy munkának bizonyul akár csak a meszelés is.

Gyorssegély az ASCO-tól

A Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO) szociális osztályának vezetője, Gáti Gizella szintén az újságban olvasott az esetről, és azonnal segítséget ajánlott a tulajdonosoknak. Terézia péntek délelőtt járt nála, elkísértük a találkozóra. Mint kiderült, a Helyi Tanács egy augusztusi határozata értelmében gyorssegélyben részesülnek azok a személyek vagy családok, akik természeti katasztrófa, tűzeset, baleset és más különleges helyzet áldozataivá válnak. Megígérte azt is, hogy segít az asszonynak az elégett hivatalos iratok pótlásában, új személyazonossági igazolvány kiállításában, és hétfőn az egyik munkatársuk is elmegy a helyszínre, hogy személyesen mérje fel a helyzet súlyosságát.

Segítség a bajbajutottakon

Gáti Gizella osztályvezető kiemelte: az ASCO szociális részlegének feladata megsegíteni a nehéz helyzetbe került személyeket, azokat, akik betegségének megsegítése indokolt, de nem fizeti a biztosító, illetve foglalkozik identitás nélküli elhunyt személyek temetésével, és többek között biztosít szociális étkezést is a rászorulóknak. Az új határozat életbelépése óta mindössze egyetlen személy igényelt és kapott tűzeset miatt sürgősségi segélyt. A hivatal a tűzoltósági jegyzőkönyv és kárfelmérés alapján határozza meg a segély mértékét, természetesen a rendelkezésükre álló keretig. Terézia ennek a lehetőségnek nagyon örült, de nem mulasztotta el most sem, hogy megköszönje mindenkinek a támogatást, a legapróbb segítséget is.

Egy festmény megmentése

Fazekas Terézia leégett házának legnagyobb sértetlenül maradt értéke egy Zsigmond Béla festőművész által 1927 körül készített, 1,5 x 2 méteres olajfestmény. Terézia sokszor elmondta: a festménynek minden vendége csodájára járt, akkor sem adta el, mikor kenyérre sem volt pénzük. Legjobban ezt a festményt sajnálta, hisz a tűzben nagyon elkoszolódott, kormos lett. Tegnap  Jakobovits Miklós és felesége, Márta látogatta meg Teréziát, felajánlva neki, hogy amennyiben lehetséges, restaurálják a hatalmas festményt, ráadásul mindezt teljesen ingyen. Mint mondták, megindította őket a bajban lévő nő és unokájának helyzete, illetve ragaszkodásuk a régi értékekhez. A festmény keretét is megpróbálják restaurálni, ha sikerül, bár Jakobovits Miklós festőművész szerint az még nagyobb munka lesz, mint maga a festmény helyreállítása. Nemes gesztusáért elismerés illeti a Jakobovits házaspárt.

Nagy Anikó

 

Kapcsolódó cikk:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!