ERDON Helyi hírek

2008.10.20. 18:08

Pete helyett Szentmiklósi

<p>Kiléptek a szenátorok közül azok a politikusok, akiket a Számvevőszék vezetőivé választott a parlament nemrégiben.</p>

Lemondott szenátori tisztségéről Pete István, akit Bihar megyében választottak honatyává négy éve. Mint már tudattuk, a politikus a Számvevőszék vezetőtanácsában kapott helyet - ezért távozott most a Szenátusból. Számvevőszéki mandátuma kilenc évre szól. Helyét a jelöltlistán soron következő Szentmiklósi Zoltán agrármérnök veszi át. Szentmiklósi ma este telefonon elmondta: vállalja a szenátori tisztséget, bár az csak a törvényhozási választásokig (azaz egy hónapra) szól. Már intézik is a váltással kapcsolatos formaságokat Bukarestben.

Vacaroiu is ment

Ugyancsak távozott ma felsőházi vezető posztjáról Nicolae Vacaroiu, aki a Számvevőszék elnöke lesz. Ő eddig a Szenátus első embere volt. A felsőház vezetése ettől függetlenül a PSD kezében marad: Vacaroiu szenátusi elnöki helyét az utóbbi pár napban ideiglenesen Doru Ioan Taracila töltötte be, ma pedig a párt Ilie Sarbut jelölte "végleges" vezetőnek. Amennyiben a plénum is rábólint, Sarbu szintén a november 30-i parlamenti választásokig marad hivatalban, utána ugyanis újjáalakul a Szenátus is, s új vezetést jelöl ki majd magának. A Számvevőszék vezetőtanácsába különben egy másik olyan szenátor is bekerült, akit Bihar megyében választottak meg annak idején: ő a PRM-s Verginia Vedinas.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!