ERDON Helyi hírek

2008.10.28. 09:30

Parkolók építését tervezik

<p>Nagyvárad – Hétfőn Ilie Bolojan nagyváradi polgármester sajtótájékoztatót tartott, melyen ismertette, milyen szakaszban van a tervezett váradi parkolók kivitelezése. A tanulmányokat a Helyi Tanácsi ülésen fogja bemutatni csütörtökön.</p>

A Polgármesteri Hivatal továbbra is kiemelt helyen kezeli a belvárosi közlekedéssel kapcsolatos terveket, az új parkolóházak, parkolók építését. Több új parkoló építését tervezik elkezdeni a közeljövőben, olyan ritmusban, hogy 2009 őszére néhányat már át is lehessen adni belőle.

Négy parkoló épül

A Brasovului utcán, a katonakorház mögé tervezett 406 helyes parkoló területének átvétele már folyamatban van, november 12-ig át is iratják a Polgármesteri Hivatal használatába. 2200 négyzetméteren többszintes parkolóházat terveznek arra a területre. Elkészült a Kossuth utcán épülő parkolóház  megvalósíthatósági előtanulmánya is, amelyet csütörtökön szintén a Helyi Tanács elé terjesztenek. A tervek szerint 5000 négyzetméteren, egy földszinti és két földalatti szinten, illetve egy erkélyen, mely a Körös felé fog nyílni, 323 személygépkocsi parkolását tudják biztosítani. A beruházás értéke eléri majd a 4 millió lejt. Már meg is egyeztek a terület tulajdonosával, az RDS/RCS céggel a hely kihasználása érdekében, amely értelmében a telek beépítéséért a hivatal cserébe 15 ingyenes parkolóhelyet biztosít az említett vállalatnak az újonnan épülő parkolóházban.

Az étkezde udvarában

Szintén parkoló lesz a Polgármesteri Hivatal mögött is, a Városháza utcán, a jelenlegi étkezde udvarában. Ehhez két, használaton kívüli épületet lebontanak, ám az utcafrontot meghagyják. Terveik szerint az ott rendelkezésükre álló hely elég lesz 400 jármű parkolásának biztosításához, s a parkolóból egyenes átjárást építenek a városházára. A parkolók beépítése érdekében a megvalósíthatósági tanulmányok a közeljövőben el is készülnek, és a polgármester tervei szerint november végén már ki is lehet írni a pályázatot.

A törvényszék mögött létesítendő parkolóház megvalósítása csak később várható, de a tervek már elkészültek. Egy többszintű parkolóház építését tervezik arra a helyre, ahol eddig a járánykorház működött, körülbelül 600 jármű parkolását tudják így megoldani a belvárosban.

A parkolóházak megépítéséhez a Polgármesteri Hivatal befektetők partnerségét keresi. Az együttműködés során utóbbiak biztosítanák a tőkét, a kivitelezést és az elkészült parkolók üzemeltetését, míg a hivatal adná a telket és elkészíti az ehhez szükséges tanulmányokat. A befektetők szigorú követelményeknek kell megfeleljenek: biztosítják, hogy a kivitelezés ne késlekedjék. Késedelmi bírságot kell fizetniük, vagy akár a kivitelezés értékének letétbe helyezett 25%-át teljesen el is veszíthetik, ha a késedelem ideje meghaladja a teljes kivitelezés idejének felét. A parkolási díj alacsonyabb kell legyen a kolozsvári díjaknál, mivel átlagosan a lakosság jövedelme is kevesebb, és a díj emelése csak tanácsi határozat alapján lehetséges. Ha a parkolóházak felépülnek, a hivatal nem fogja tovább eltűrni az útszélen való parkolást, sőt akár el is szállítják az ott parkoló járműveket, így a forgalom is zökkenőmentesebb, gyorsabb lesz a belvárosban. Ha nem találnak partnert a kivitelezéshez, a polgármester kijelentette:a  hivatal saját költségből fogja a parkolóházakat felépíteni.

Nagy Anikó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!