ERDON Helyi hírek

2008.10.24. 18:03

Marad az idei változat

<p>Szatmárnémeti - Az idei évben először a megszokott városnapi programokat több hónapon át tartó kulturális rendezvények váltották fel. Ezek fogadtatásáról kérdeztük Ilyés Gyulát.</p>

Az eddig két–három napig tartó városnapi rendezvényeket az idén négy hónapra kiterjedő programsorozat váltotta fel. Mennyire vált be ez a szemléletváltás, megérte–e? — kérdeztük Ilyés Gyula polgármestert.

— Nem úgy ítéljük meg, hogy megérte–e vagy sem — nyilatkozta a polgármester. — Sorozatos kulturális rendezvényeket szerettünk volna egész nyáron rendezni és nem két vagy három napba koncentrálni azokat. Amikor kihozzuk az embereket az utcára, és evés–ivás, dínomdánom van, akkor a kulturális események eltörpülnek. Nem megy a kettő együtt, nem győzzük szervezésileg sem. Nem érdemes azért sem, mert annyira koncentrált minden, hogy sok mindent elveszít az ember. Ezzel szemben sokkal nyugodtabb, tartalmasabb kulturális rendezvényeket kínáltunk az idén. Megtartottuk a nagy tűzijátékos koncertet, amikor a United volt itt, más együttesekkel, amit a fiatalság szeretett, a strandon pedig volt evés–ivás, akinek ez kellett.  Viszonylag koncentráltan májustól június közepéig tartottak a rendezvények, azután már kicsit lassúbb ütemben.

Nehéz volt az ellenőrzés

— Azt a fajta tömegetetést, –itatást, ami városnap címén ment, nem szervezzük tovább, mert sokba került, rengeteg problémát okozott a városnak, nehéz volt ellenőrizni, biztonságát ellátni, áramellátását biztosítani, a takarítást megszervezni — folytatta a polgármester. — 200 km kábelt „szétszórni”, hogy 20–30 helyen biztosítsuk az áramellátást, nem kis munka. A kiadásokat a kereskedők bérleti díjából nem lehetett fedezni. Ha kicsit nagyobb volt a díj, már panaszkodtak, mert ha rossz volt az idő, nem biztos, hogy megérte nekik az üzlet. Még olyat is hallottam, hogy a város fizesse nekik vissza a bérleti díjat, azt, amit már elköltöttünk.

Lehet, hogy néhány rendezvényt érdemes lenne átvinni július–augusztusra, akkor több fiatal van itthon. Ebben lehet gondolkodni. De hogy lezárjunk központot, forgalmat, megtömjük sátorokkal ezt a részt, azt már nem tartjuk érdemesnek — fejezte be értékelését Ilyés Gyula.

Gál Zoltán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!