ERDON Helyi hírek

2008.10.03. 10:33

"Lelkileg kiégett emberekkel találkoztam"

<p>Nagyvárad - Csütörtök délután szokásos havi összejövetelüket tartották a Premontrei Öregdiákok Egyesületének a tagjai. A meghívott Farkas Antal várad-velencei tiszteletes volt, aki chicagói útjáról tartott beszámolót.</p>

A Szent László Római Katolikus Gimnázium egyik osztálytermében megjelenteket Pásztai Ottó egyesületi elnök köszöntötte, külön megemlítve a név-, illetve születésnapjukat ünneplőket. Ezután a premontreiek október havi meghívottja, Farkas Antal várad-velencei református tiszteletes számolt be áprilisi chicagói útjáról. Egy ökumenikus egyházi konferencián vett részt: Radu Ţîrle, a Bihar Megyei Tanács jelenlegi elnökének a közbenjárására több romániai felekezet képviselőjét Az élet alapvető principiumainak az intézete  elnevezésű vallásos központ látta vendégül. A tiszteletes egyetlen református és magyar tagja volt a csoportnak, s számos alkalommal került olyan helyzetbe, hogy közvetíteni kellett az eltérő álláspontokat képviselő ortodox és neoprotenstáns lelkészek közt. Az említett intézmény fő célja az evangélizáció, az addig bűnben élő fiataloknak a megtérítése. Valóságos birodalomról van szó, az ott élők az öltözködésükkel és a megjelenésükkel is jelzik, hogy ők mások  a többieknél. A központ működtetése rengeteg anyagi forrást igényel, azonban a tábor vezetőjének a megfogalmazása szerint amikor pénzre van szükségük "imádkoznak, s az Úr mindig küldi a szükséges összeget". A házigazdák a látogatóikat egyebek mellett két olyan múzeumba is elvitték, melyek a fő prédikátoraiknak az életét mutatják be. Mint kiderült, az egyik evangélizátor ugyan még nem halt meg, viszont az ottaniak úgy tekintenek rá, mint aki már a földi életében megdícsőült.

Chicagói magyarok

Farkas Antal a Chicagóban élő magyarokkal való találkozásáról is beszélt. Megitélésében szomorú helyzetben vannak. Sokat kell utazzanak azért, hogy magyar szót halljanak, több évet kell például várjanak az amerikai állampolgárságra, mely időszak alatt nem láthatják a kárpát-medencei szeretteiket. (Arra ugyanis nincs pénzük, hogy haza- és visszautazzanak). A chicagói magyar református gyülekezetnek nincs igazi papja, egy olyan kolozsvári teológus tartja vasárnaponként az istentiszteleteket a saját háza pincéjében kialakított imateremben, aki a hét többi napján taxisofőrként dolgozik. A várad-velencei tiszteletes egyébként lelkileg kiégett embereknek nevezte az amerikaiakat, akiknek "minden megadatik, a lelki nyugalmon és békességen kivül".

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!