ERDON Helyi hírek

2008.10.31. 11:37

Különleges halottak napi emlékezés

<p>Nagyvárad- A halottak napi megemlékezés egy különleges formáját választották az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) váradi szervezetének a tagjai: ásóval, kapával, vasvillával, fűrésszel és csákánnyal felszerelkezve kimentek Sztarill Ferencnek az egykori Olaszi temetőben található sírjához, hogy megtisztítsák azt a rengeteg gaztól és szeméttől.</p>

- Sztarill Ferenc a századfordulón az egyik legnevesebb építész volt Nagyváradon, nevéhez a város központ számtalan épülete fűzödik. Az utókor ennek ellenére nem megfelelően ápolja az emlékét. Az EMI úgy gondolta, hogy ez egy tarthatatlan állapot, ezért figyelem felkeltésképpen- egyrészt a temető állapotára vonatkozóan, másfelől pedig ennek az embernek az elfeledésére utalva- úgy döntött, hogy megtisztitja a sírhelyt és környékét. Számítani csak magunkra számíthatunk, elsődleges célunk pedig az, hogy ez a síremlék megmeneküljön, s mintegy emlékhelye legyen annak az építészgárdának, mely gyakorlatilag Nagyváradnak azt a szecessziós arcát megadta, melyre oly büszke a város, nyilatkozta az erdon.ro-nak Csomortányi István EMI-tag.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!