ERDON Helyi hírek

2008.10.31. 12:44

Újabb filmet forgattak Nagyváradon

<p>Nagyvárad - Nyugatosok A Holnap városában címmel dokumentumfilmet forgat Boros Zoltán Nagyváradon. Több váradi helyszín is megjelenik a filmben, ismert arcokat is láthatunk majd.</p>

A Nyugat, A Holnap, e két irodalmi kezdeményezés rokonsága kétségtelen, mindkettő a huszadik századi magyar irodalomnak az európai értékrendbe, az európai áramlatok körébe való besorolásán, felzárkóztatásán fáradozott. Boros Zoltán elmondta, hogy azt szeretné ha a száz évvel ezelőtt Nagyváradon megjelent A Holnap antológia jelentőségének megfelelően kerülne be a szélesebb köztudatba. Ugyanis még tartja magát egy olyan értékelés, hogy A Holnap antológia és Társaság csak egy vidéki kezdeményezés volt, amelynek mindössze egy második, visszahangtalan verseskötet volt a folytatása.

Azok az irodalomtörténészek, akiket a filmben megszólalnak, például Boka László, az Országos Széchenyi Könyvtár tudományos igazgatója vagy Ilia Mihály szegedi egyetemi tanár, elmondják többek között, hogy A Holnap száz évvel ez előtt azzal, hogy példátlan országos visszhangot váltott ki, durva támadásokat, gúnyolódást, tulajdonképpen a hasonló célokkal induló Nyugat védőernyője is volt.

A film szereplői

Mai írók, költők, irodalomtörténészek szólalnak meg a száz évvel ezelőtti történetről, a fent említetteken kívül többek között Szakolczay Lajos író, irodalomkritikus, Egyed Emese költőt irodalomtörténész, Szőcs Géza költő. Selmeczi György zeneszerző Reinitz dalait énekli és zongorázza Reinitz dalait. A száz évvel ez előtti hangulatot a nagyváradi Szigligeti Társulat fiatal színművészei elevenítik fel, ők mondják a verseket is, Péter I. Zoltán helytörténész pedig felidézi azt a két irodalmi eseményt, ami köré a dokumentumfilm épül: a Holnap Társaság Vajda János emlékünnepét és a Nyugat nagyváradi matinéját.

Boros Zoltán kötődése Váradhoz

Boros Zoltán: – Én Váradról mentem el dolgozni a román főváros egyik magyar intézményéhez, a köztelevízió magyar szerkesztőségébe. Bár sok év telt el azóta, ma is váradinak érzem és mondom magam. Mikor hazajövök, megelevenedik bennem egy olyan Várad-kép, amelyben benne vannak a saját emlékeim, de az olvasmányaim is: egy virtuális Várad, amely hangulatos, szép kultúrváros. Ezt a képet aztán színezi, átrajzolja a mai város, amelyben a városvezetés látható igyekezete ellenére (például a Főutca átalakítása), nem igazán találom a társas együttlétnek azokat a hangulatos tereit, amelyekről Dutka Ákos, Nagy Endre, Tabéry könyvei, Juhász Gyula, Emőd Tamás versei és az én későbbi emlékeim is szólnak.

Péter I. Zoltán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!