ERDON Helyi hírek

2008.10.08. 14:37

Hamu alatt lappangott

<p>Nagykároly - Eddig kimondatlanul álló dolgok kerültek felszínre azon a megbeszélésen, melyek a nagykárolyi Művelődési Ház irodájában szervezett megbeszélésen végül is terítékre kerültek.</p>

Hetek óta tartó feszültségnek a végére sikerült remélhetőleg pontot tenni a hétfőn megtartott beszélgetésen. A nagykárolyi tanács kulturális bizottságának egyik tagja, Konglovits Éva, egyes hírek szerint nem volt teljes mértékben megelégedve bizonyos, a Művelődési Házban tevékenykedő referensek munkájával.

A Művelődési Ház részéről Kiss Zita, Deák Endre, Georgescu Bogdan és Sarvadi Paul, míg az önkormányzat részéről Kovács Jenő polgármester és Konglovits Éva tanácsos vettek részt a beszélgetésen. A megbeszélés fő témája a színjátszócsoportok hiánya, valamint a Művelődési Ház munkatársai feladatkörének meghatározása volt.

Először Sarvadi Paul szólt hozzá a témához, mondván, hogy a román amatőr színjátszás pár évvel ezelőtt, a nulláról indult. „Nagyon nehéz kinevelni egy csapatot, de ahhoz hogy eredményt érjünk el a célt kell kitűznünk magunk elé. Felvetődik a kérdés: mit akarunk, állandó színjátszócsoportot, vagy pedig azt, hogy minél több gyermeket, fiatalt vonjunk be a Művelődési Ház mindennapjaiba?” –tette fel a kérdést Sarvadi.

Érdeklődéstől függ

Kiss Zita, a magyar színjátszásért felelős referens elmondta, hosszú évek óta dolgozik gyerekekkel. Nagy vonzerőt nem gyakorol rájuk az, ha a városi színházban felléphetnek, hiszen ezt bármilyen alkalomból megtehetik. Sokkal könnyebb úgy csoportot összeállítani, ha külföldi fellépések ígérete lebeg a szemük előtt. Kiss továbbá hozzátette, az amit Konglovits Éva felvetett, – hogy legyen egy állandó társulat, akik mintegy gyöngyszemei lehetnének a nagykárolyi kulturális életnek – nem a spanyol viasz feltalálása, hiszen már elkészültek a plakátok és folyamatban van egy állandó színjátszócsoport összeállítása. Ennek egy feltétele van: legyenek jelentkezők.

Deák Endre referens azon véleményének adott hangot, hogy szerinte nincs miért szégyenkeznie a nagykárolyi Művelődési Háznak. Ő immár 33 éve dolgozik az intézményénél és elmondhatja, hogy kevés olyan csapat van, amelyik ennyi rendezvényt tudhatna a magáénak.

Georgescu Bogdan igazgató elmondta, tavaly is készítettek egy mérleget: megyei szinten a művelődési házak 82 eseményt szerveztek, ebből 41 a nagykárolyiak nevéhez fűződik. Ez árulkodó számjegy és nem éppen azt mutatja, hogy nem dolgoznak a referensek.

A megbeszélés elhúzódott ugyan, de pozitív felhanggal zárult, hiszen mindenki elmondhatta a véleményét. Sőt a résztvevők abban is egyet értettek, hogy a jövőben gyakrabban kellene összeülniük, a gyümölcsözőbb együttműködés reményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!