ERDON Helyi hírek

2008.10.29. 10:49

Gyerekek hangja a családokért

<p>Bihar megye – Az érmihályfalvi görög katolikus egyházközség és az Ave Miriam Egyesület úgynevezett élő imafűzért szervezett a helyi templomban, ahol a román mellett magyarul is felhangzott az ima. <A href="http://video.erdon.ro/video/31985/--l---r--zsaf--z--r" target="_blank"><IMG class="ERDON_RTEimg" height="13" alt="" src="http://www.erdon.ro/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Az érmihályfalvi görög katolikus egyházközség pár hónapja, augusztus közepén látta vendégül a fatimai Szűz Mária szobor zarándokúton lévő hivatalos másolatát. Ugyanakkor tartották a még készülőben lévő templom megáldást, birtokbavételét is. Zima Gheorghe Zorel lelkész kérdésünkre elmondta, hogy azóta rendszeresen a templomot használják istentiszteletekre a kápolna helyett. Megalakították az Ave Miriam Egyesületet is, melynek célja vallásos, kulturális, szociális programok szervezése. Ennek keretébe illeszkedett a „Gyerekek hangja” című, a családokért felajánlott imalánc (rózsafűzér), melyet az elmúlt vasárnap tartottak. A templom közepén körben elhelyezett padokon mintegy 25 gyerek foglalt helyet, mögöttük szüleik, nagyszüleik ültek, előttük gyertyák égtek. (A templomban még nincs kész a villanyhálózat, de ez most nem hátrány, hanem előny volt, a gyertyák fénye meghittebbé tette az együttlétet.)

Gyerekek hangján

Bevezetőként a lelkész vetítést tartott a rózsafűzérről, majd az ima hangjai töltötték be a templomot: a képzeletbeli rózsafűzér minden szeme egy–egy gyerek volt, kiknek hangján megszólalt a Miatyánk, illetve az Üdvözlégy – románul és magyarul is, az imák szövegébe a felnőttek is bekapcsolódtak. (Kis „történelmi” adalék, hogy amikor a kommunizmusban betiltották a görög katolikus vallást, sokan nem az „ajánlott” ortodoxot, hanem a testvéregyháznak tartott római katolikust választoták.) Az Ave Miriam Egyesület továbbra is szervez gyerekeknek vallásos, kulturális programokat, melyekre az egyházközség kápolnájába minden megkötöttség, korlátozás nélkül várják a gyerekeket péntek délutánonként, tudtuk meg a lelkésztől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!