ERDON Helyi hírek

2008.10.20. 16:25

Elégedetlenek a bérezéssel a jogászok

<p>Nagyvárad - Nagyváradon járt tegnap Lidia Barbulescu, a Magisztrátusok Legfelsőbb Tanácsának elnöke, s miután találkozott az igazságszolgáltatási intézmények munkatársaival, ügyészekkel és bírákkal, sajtótájékoztatón összegezte tapasztalatait.</p>

Kiderült, Várad a tizenhatodik és egyben utolsó állomása országos körútjának, célja pedig az igazságszolgáltatás gondjainak megismerése volt. Kiderült, minden megyében hasonlóak a problémák: kevés az ügyész, a bíró, sok a munka, ráadásul nagyok a fizetésbeli különbségek a különböző szintű intézményekben dolgozó magisztrátusok között. Barbulescu reményét fejezte ki, hogy az elkövetkezőkben a törvényhozás belátja majd, hogy egyenlő munkáért egyenlő bérezés jár, mert nincs ügyészebb ügyész, s bírább bíra, mindenki egyformán képzett, függetlenül attól, hogy városi, megyei vagy a területi szinten dolgozik.

Versenyvizsga lesz

Megtudtuk: a személyzethiány hamarosan megoldódhat, ugyanis versenyvizsgát írtak ki 54 ügyészi és 35 bírói beosztásra országszerte. Novemberben nyerhetik el a posztokat a jogi diplomával és 5 év tapasztalattal rendelkező jogászok.

Felmerült a sajtótájékoztatón az évek óta „munka” alatt álló ügyek problémája, Barbulescu pedig kijelentette: jelentést kérnek időszakonként a rég óta húzódó megoldatlan ügyek állásáról, s amennyiben az érintettek nem tudják megfelelően megindokolni a hasonló ügyek megoldására javasolt határidő túllépését, akár a főügyész állásába is kerülhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!