ERDON Helyi hírek

2008.10.09. 16:29

Börtönlelkész a börtönszolgálatról

<p>Nagyvárad - Gyurkócza Aranka aradi börtönlelkész volt a vendég a nagyvárad-újvárosi református gyülekezetben szervezett imahét utolsó napján.</p>

A börtönszolgálatról és saját életéről beszélt. Herdeán Gyöngyi lelkésznő barátsága meghívottjával, Gyurkócza Aranka börtönlelkésszel már régi ismerettség. Fontosnak tartotta, hogy azokért is imádkozzanak együttlétükkor, akikkel nem igazán kerülnek kapcsolatba, akiket nem néznek a társadalom egyenrangú tagjainak. Mindezen negatívumok ellenére Gyurkócza Aranka kedvesen „zsiványaimnak” nevezi őket, és kellemes emlékként beszél a rabokkal eltöltött időről. Nem véletlenül választotta igehirdetésében Dávid bűnbánó imáját alapversnek, hiszen egyik kedvenc verse is ez. Sok elítélt, akikkel kapcsolatba kerül, olyan környezetből érkezik, ahol nem is ismerik Istent. A börtönben látogatott bibliaórák után viszont sokaknak bűntudata, lelkiismeret-furdalása lesz elkövetett bűnei miatt. A statisztikai adatok szerint a börtönlakók 70%-a visszaesik. Örvendetes hír, hogy a bibliaórák résztvevőinek csak a 25–30%-a lesz visszaeső bűnöző.

Hányatott sors

Az igehirdetés végeztével Herdeán Gyöngyi magánéletéről, sorsáról faggatta vendégét. Gyurkócza Aranka szomorúan tekintett vissza azokra az időkre, amikor utolsó éves egyetemista korában, mintegy 50 éve meghurcolták a teológiahallgatókat, a fiúkat bebörtönözték, a lányokat pedig egyszerűen kicsapták. Később, mivel tanári oklevele is volt, engedték tanítani, mely szakmát 20 évig gyakorolta. Nyugdíjazása után, a rendszerváltást követően sikerült lediplomáznia, majd 10 évvel ezelőtt kőkemény munkára szólította őt az Úr. Elvégzett egy képzést, és azóta a börtönpasztoráció tölti ki mindennapjait, ahol számtalan érdekes emberrel, esettel találkozik, s az is előfordult már, hogy börtönből kikerült egykori rabokat adott össze, többek között már Nagyváradon is. Beszámolóját, történeteit lelkesen, néha döbbenten hallgatták a résztvevők, és együtt éreztek a hányatott sorsú vendéggel.

Nagy Anikó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!