ERDON Helyi hírek

2008.10.31. 11:16

Bibliabusszal ünnepelték a Reformáció Emléknapját

<p>Nagyvárad - A Biblia Éve és a Reformáció Emléknapja alkalmából október 31-én egy tizenkét méter hosszú "bibliabusz" érkezett Váradra. A németországi jármű a Kossuth utcai parkolóban várta az ünneplőket.</p>

A bibliabusz a német-lengyel határ közelében fekvő Görlitz  városából (Szászország) érkezett, több mint ezer kilométert tett meg Nagyváradig. Működtetői, Stefan Naumann, AndreasSchmidt és Bernd Förster evangélikus teológusok 1992 óta járják missziós szándékkal  Németországot és Európát. Szülőhazájukban délelőttönként vallásórákat tartanak, délután pedig szabadidős tevékenységeket szerveznek a diákoknak. Elmondásuk szerint nagy szükség van erre, hiszen Kelet-Németországban például csupán a lakosság húsz százaléka vallja aktív kereszténynek magát, a legtöbbjüknek pedig halvány fogalmuk sincs  a Szentírásról vagy Istenről. Az örömhírt hirdető busz pénteken a Kossuth utcai parkolóban állomásozott több órán keresztül, akik pedig felszálltak rá, azok egyebek mellett áhítatokon és ökumenikus jellegű előadásokon vehettek részt, valamint egy Biblia kiállítást  is megtekinthettek. Előbbieken vallástanárok és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület nagyváradi egyházközségeinek tiszteletesei és segédlelkészei szolgáltak, utóbbin pedig Stefan Naumann kalauzolta végig az érdeklődőket. A jármű belső falára felrajzolt idővonal  segítségével nyomon lehetett követni a vallástörténet jelentős mozzanait az özönvíztől napjainkig, a német és magyar nyelvű bibliákon kivül pedig héber és hindi nyelven megírt szentírásokba is bele lehetett pillantani. Nagy népszerűségnek örvendett az a miniatűr, 3x3 centiméteres mikrofilmre felírt Biblia, melyet a méretéből kifolyólag csak a mikroszkóp segítségével lehetett megnézni.

Kézműves-foglalkozások

Ezen kivül más meglepetésekkel is kedveskedtek a Reformáció Emléknapját ünneplőknek. A különböző nagyváradi iskolák küldöttségei bibliaismereti vetélkedőkön mérhették össze a tudásukat, a kisebbek pedig kézműves-foglalkozásokon vehettek részt a közelben felállított sátorban. A vallásos üzenet zenei tolmácsolásáról Farkas Csenge, Ványai Malvina, Csepregi Imola és Fazakas Eszter gondoskodtak, sőt, a délutáni programban a Tálentum  együttes fellépése is szerepelt. A szervezők bárkivel szívesen elbeszélgettek, és ingyenes vallásos kiadványok birtokába lehetett jutni. A bibliabusz délután hagyta el a parkolót, Diószeg és Nagykároly felé véve az irányt.

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!