ERDON Helyi hírek

2008.10.24. 13:17

Baróton kezdi háromszéki látogatását Sólyom László

<p>Ma délután 3 óra körül érkezik Háromszékre Sólyom László. A magyar köztársasági elnök az erdővidéki Baróton meglátogatja a Szabó Dávid Iskolacsoportot, ahol megkoszorúzza a Mojszesz Márton emlékére állított domborművet.</p>

Ezt követően részt vesz a 1956-as forradalom áldozataira való megemlékezésen, melynek keretében leleplezik az Erdélyi 56-os Szövetség által készítetett emlékművet. Barót után Nagyajta következik, majd a szomszédos Brassó megyében lévő Apáca községbe látogat a magyar köztársasági elnök, ahol koszorút helyez el Apáczai Csere János szobránál. Sólyom László délután 6 óra környékén érkezik Sepsiszentgyörgyre, megtekinti a Székely Nemzeti Múzeumot, rövid látogatást tesz a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központjában, majd értelmiségi fórumon vesz részt. Szombaton találkozik a Székely Nemzeti Tanács vezetőivel, megkoszorúzza Gábor Áron síremlékét, majd látogatást tesz a csernátoni Néprajzi és Ipartörténeti Múzeumban.

A következő állomás Kézdivásárhely, ahol szintén koszorút helyez el a hősök és áldozatok emlékművénél, megtekinti az 1245 körül épült, és a magyar állam anyagi támogatásával is restaurált gelencei római katolikus templomot. Szintén kis kitérő következik, tisztelgés Sósmezőn az első világháborúban elesett magyar, német és román katokák közös temetőjében az emlékmű előtt, és a Nyerges-tetőn a szoros védelmében 1849-ben meghalt székely hősök emlékművénél. A magyar köztársasági elnök Hargita megyében folytatja nem hivatalos székelyföldi látogatását.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!