ERDON Helyi hírek

2008.10.05. 17:18

A teológiai irodalom mérföldköve

<p>Nagyvárad - Vasárnap délelőtt a nagyvárad-réti református templomban került bemutatásra dr. Eszenyeiné dr. Széles Mária Értelem és bizalom- Izráel bölcsességirodalmának teológiája című könyve.</p>

A délelőtti istentiszteleten a szerző, dr. Eszenyeiné dr. Széles Mária hirdette Isten igéjét, A prédikátor könyve 12. részének 15-16. versei alapján. Arra figyelmeztetett: nagyot tévedünk, ha úgy véljük, hogy az istentisztelet a záróének után véget ér, s a templomból kilépve újból következhet a hétköznapok megszokott taposómalma. A kapun túl kezdődik ugyanis "az élet  istentisztelete", amikor az Isten akarata szerint kell éljünk, ahogyan ő azt nekünk az igéjében kijelenti. Aki figyelmesen olvassa a Bibliát, annak tudnia kell, hogy az Isten megszólít bennünket. Nekünk csupán szavaink lehetnek, neki pedig cselekvést hordozó igéje van, mellyel arra méltat bennünket, hogy válaszoljunk a megszólításra. A 21. század posztmodern korában, amit jellem és az erkölcsválság jellemez, egyáltalán nem mindegy, hogy miképpen éljük a hétköznapjainkat, hogy az életünk "az Isten templomát vagy a Sátán zsinagógáját" testesíti-e meg. Könnyen elszabadulhat ugyanis a pokol, amikor nem tudunk különbséget tenni jó és rossz között, amikor nem találjuk azt az úti kalauzt, mely kivezethet minket a tévedések labirintusából. Tisztábban kell lennünk ugyanis azzal, hogy három döntő irányvonal  rajzolja meg az igazi emberi arcot: az istenfélelem, ennek konkrétizálódása és a felelősségtudat, hangoztatta igehirdetésében a teológus professzorasszony.

 

Az ószövetséget összegzi

 

Az istentiszteletet követően Pálfi József várad-réti lelkipásztor ismertette az Értelem és bizalom- Izrael bölcsességirodalmának teológiája című könyvet. A hiánypótló kötet a professzorasszony öt évig tartó munkájának a megkoronozását jelenti, egy korábban megjelent anyagnak a folytatását és kibővítését, hangzott el. A tiszteletes történelmi léptékűnek, az erdélyi magyar teológiai irodalom mérföldkövének nevezte ugyanakkor az ószövetséget összegző és elemző kiadványt. Azon lelkészek, vallástanárok, tanítványok, tudományos kutatók és bibliaolvasó emberek figyelmébe ajánlotta, "akik fontosnak tartják az Úr szavait".

 

Ciucur L. Antonius

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!