ERDON Helyi hírek

2008.10.29. 13:14

A reform nem oldja meg az autisták helyzetét

<p>Nagyvárad - A vártnál jóval többen jöttek el az autizmus témájában szervezett határon átnyúló szerdai találkozóra, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal dísztermébe. A talákozó csütörtökön, Békéscsabán folytatódik.</p>

A nagyváradi Máltai Segélyszolgálat részéről dr. Földes Béla szólt az egybegyűltekhez. Mint mondta, eredetileg 50–60 személyre számítottak, ehhez képest mintegy 250 személy jött el a Polgármesteri Hivatalba: orvosok, asszisztensek, köztisztviselők, civil szervezetek képviselői. Hozzátette: az egészségügyi reform nem oldotta meg az autisták kérdését; fontos lenne, hogy legalább az egészségügyben dolgozók ismerjék a tünetegyüttessel kapcsolatos legalapvetőbb információkat, hiszen az autista különleges bánásmódot igényel például fogorvosnál, sebésznél.

Nagy érdeklődés

Biró Rozália alpolgármester örömét fejezte ki, amiért ilyen sokan jöttek el a találkozóra. Mint mondta, utoljára 2004-ben voltak ennyien a díszteremben. Az autizmus szó azt jelenti: idegennek lenni. „Hányan közülünk nem voltunk már hasonló helyzetben, s mindent megtettünk azért, hogy kikerüljünk belőle...” -mondta.

Bacsadi Gabriela, a Bihar megyei SOS Autism szervezet vezetője, akitől a találkozó ötlete származott, arra hívta fel a figyelmet: az emberek nem tudják, mit jelent autistának lenni, s az autista gyerekeket elkényeztetetteknek vélik.

Négy fal között

„Kérdésük szociális kérdés, a törvénykezés nem megfelelő, a fiatalok sokszor a négy fal között élik életüket, nincs egy nappali központjuk” -mondta. Dr. Ritli László, a Bihar megyei Közegészségügyi Igazgatóság felszólalását követően Lakatos Péter parlamenti képviselő mondta el: fontos, hogy konkrét javaslatok szülessenek a találkozó nyomán, melyekre kormánytámogatás igényelhető, hiszen megfelelő pénzalapok nélkül nem lehet sokat elérni. Székely Ervin egészségügyi államtitkár azt hangsúlyozta: a tünetegyüttes minél jobb megismerése segít abban, hogy megfelelő jogszabályok szülessenek.

Előadások

A szünet után a talákozó a belga Dr. Herbert Roeyers professzor előadásával folytatódott az autizmus okairól modern és történelmi megközelítésben. Délután az orvosok, pszichológusok a Polgármesteri Hivatalban hallgattak szakelőadásokat, míg a szülők, pedagógusok, szociális munkások számára a Continental szállóban folytatódott a program szinténelőadásokal. A találkozó második része csütörtökön zajlik, Békéscsabán, ahol a résztvevők a magyarországi tapasztalatokkal ismerkedhetnek meg.

Neumann Andrea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!