ERDON Helyi hírek

2008.09.26. 13:43

Sok érdeklődőt vonzott az állásbörze

<p>Nagyvárad - Főként fiatal álláskeresők jöttek el, de néhány középkorú résztvevőt is láttunk a frissen végzettek számára megszervezett pénteki állásbörzén. Sok munkahely közül lehetett válogatni.</p>

Az első percekben szinte alig lehetett megmozdulni a nagyváradi Szakszevezetek Művelődési Házának előcsarnokában, később ritkult valamelyest a tömeg. Ismét voltak népszerű cégek, amelyek standja előtt sorban álltak az álláskeresők, és olyanok is, ahová gyakorlatilag senki nem jelentekzett. Sok jelentkezőt láttunk többek között az Active Job Consulting állásközvetítő cég standja előtt, akárcsak a Cyber Print Kft.-nél, mely számítógépkezelőt, nyomdászt, könyvkötőt , eladási ügynököt keresett; a Fachire Expert Kft. könyvelői állását is sokan pályázták meg, és elmondható, hogy sor volt mindenütt, ahol titkárnői állást hirdettek meg. Viszont kevésbé bizonyultak népszerűeknek a könnyűipari, illetve a biztosítási ügynöki állások.

Időben kell

Daciana Nica, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség aligazgatója elismerően nyilatkozott azokról a cégekről, melyek még meg sem nyitották üzletüket, de máris munkaerőt keresnek. Az egyik példa a Real Hypermarket, melynek képivselői a hamarosan nyíló biharpüspöki üzletükbe kerestek munkaerőt. „Ez így helyes, nem akkor kell fejvesztve alkalmazottakat keresni, amikor már indul a munka” - mondta. Pozitívumként értékelte azt is, hogy a rendezvényen a munkaügyi igazgatóság, a vállalkozók, a nyugdíjpénztár, valamint a tanfelügyelőség képviselői is megjelentek.

Hölgyek hátrányban?

Ezt az állásbörzét egyébként a munkaerő-foglalkoztatási ügynökségek országszerte az Országos Esélyegyenlőségi Ügynökségekkel közösen szervezték, s a nagyváradi rendezvényre eljött Claudia Sorina Vla§ államtitkár is, az ügynökség elnöke. Lapunk kérdésére elmondta: a nők sokszor hátrányos elbírálásban részesülnek alkalmazáskor, s pont a börzén találkozott egy ilyen esettel: egy hölgy elpanaszolta, hogy már a munkaszerződés aláírásánál tartott, amikor kiderült, hogy kisgyereke van. Ekkor a munkaadó elállt szándékától. Az államtitkár asszony elmondta, hogy megpróbál közvetíteni a felek között. „Igaz, hogy a munkaadónak joga van eldönteni, hogy kit alkalmaz, de ez nem lehet ok az elutasításra” - mondta.

Eltérő vélemények

Az álláskeresők véleménye megoszlott: volt, aki elégedett volt és több jónak ígérkező munkahelyet is megpályázott (informatikusokat több helyenis kerestek), mások viszont úgy látták, nagyon egyoldalú a kínálat. Azt kifogásolták: középfokú végzettségűek csak könnyűipari és eladói munkahelyek közül választhatnak, humán végzettségűek számára pedig egyáltalán semmiféle állás nincs.

Neumann Andrea

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!