ERDON Helyi hírek

2008.09.26. 07:27

Heten mondtak véleményt az autonómia- népszavazásról

<p>Kovászna megye – Szeptember 25-én volt az utolsó nap amikor a sepsiszentgyörgyi polgárok elmondhatták véleményüket a Kovászna megye határainak módosítását érintő autonómia-népszavazás megszervezésével kapcsolatban.</p>

Az említett időpontig, azaz szeptember 25-ig alig hét személy tette le írásban javaslatát a polgármesteri hivatal ügyfélfogadó irodájában vagy küldte el e-mailben.
Antal Árpád polgármester elmomndta: négy hozzászólás román, három pedig magyar nyelven íródott, és létezik a referendum mellett és ellen szóló vélemény is.
A város vezetője szerint olyan levél is volt, amelyikben nem a véleményét fejtette ki annak írója, hanem szidta a kezdeményezőket, egy másik személy pedig azt javasolta, hogy költözzenek Magyarországra.
A sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal szeptember 16-án bocsátotta közvitára azt a határozattervezetet, amelyik a Kovászna megye határainak módosítását érintő autonómia-népszavazás megszervezésére vonatkozik. A Magyar Polgári Párt frakciójának kezdeményezésére, és az átláthatósági törvény rendelkezéseinek megfelelően tették közzé a javaslatot. A tervezet szövege szerint a referendumon a polgárok arra a kérdésre kell igennel vagy nemmel válaszoljanak, hogy „Egyetértenek-e Kovászna megye határainak módosításával a székelyföldi autonómia-statútum törvényjavaslatnak megfelelően?”. A tervezetet októberben elemzi, véleményezi és bocsátja szavazás alá a helyi tanács. Mint ismeretes: a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága azt javasolta, hogy a referendumot az önkormányzatok november 30-án szervezzék meg, a parlamenti választásokkal egyidőben.
Antal Árpád, sepsiszentgyörgy polgármestere kifejtette: teljes mértékben autonómia párti, de úgy gondolja, hogy a népszavazás és a parlamenti választások egy időben való megszervezése nem jó ötlet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!