ERDON Helyi hírek

2008.05.14. 07:13

Párhuzamos Sajtóértekezlet

<p>Szatmár megye - A hét második felében irodalmi tanácskozást tartanak és megemlékeznek a magyar líra három szatmári származású alkotójáról: Dsida Jenőről, Páskándi Gézáról és Szilágyi Domokosról.</p>

Május 15. és 18. között Szatmárnémetiben, Szatmárhegyen, Nagysomkúton, Batizon és Beregszászon Párhuzamos Sajtóértekezlet címmel irodalmi tanácskozást és megemlékezést szervez az EMKE, a Szatmárnémeti Kölcsey Kör, valamint azok a társszervezők, akik településeiken (Szatmárnémetiben, Szatmárhegyen, Nagysomkúton, Batizon és Beregszászon) részt vesznek a tanácskozás és a megemlékezés szervezésében.

Program

Május 15–én, csütörtökön, 18 órakor, a Titulescu téren található szobor előtt kezdődik az ünnepségsorozat. Ünnepi beszédet mond: Lisztóczky László irodalomtörténész, a Dsida Jenő Társaság elnöke (Eger). András Gyula, Czintos József és Marcel Mirea szavalatai közben díszőrséget áll a Szatmári Dsida Jenő Cserkészcsapat. 19.30 órakor a Dinu Lipatti Filharmónia ünnepi műsora után Láng Gusztáv irodalomtörténész (Szombathely) mond köszöntőt.

A költő feltámadása címmel a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium és az Aurel Popp Művészeti Líceum tanulóinak Dsida Jenő alkotásaiból készült  irodalmi összeállítása, Tornyot választok címmel a Református Gimnázium tanulóinak Páskándi Géza drámarészletének bemutatása, „Vagyok, ameddig nem leszek” címmel a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulóinak Szilágyi Domokosról szóló irodalmi műsora teszi színesebbé és emlékezetessé a megemlékezést. A rendezvénysorozat pénteken, szombaton és vasárnap folytatódik.

Szereplő diákok

Ármos Csanád, Babos Katrinka, Balogh Lehel, Botos Izabella, Chimpan Enikő, Csomós Rita, Dávid István, Dembroszky Xintia, Fugel Edina, Hegedűs János, Hermann Szabolcs, Horvát Jeráld, Kardos Kinga, Kósa Máté, Lőrincz Krisztina, Menyhárt Zoltán, Nagy Szabolcs, Nyéki Hunor, Pató Ferenc, Poszet Nándor, Resz János,  Szerémi Boglárka, Tobák Dénes, Ugocean Arnold, Vancsa Tamás, Ványi Tamás, Zolcsák Zsolt. Szakirányítók: Nagy Gyula  és Varga – Bressel Christiane tanárok, valamint Bessenyei István színművész.

Elek György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!