ERDON Helyi hírek

2008.05.25. 13:21

Halmi Községnapok: fejlődő helyi kezdeményezések

<p>Szatmár megye - Epertermesztők versenye és „Miss Eprecske” szépségverseny is színesítette Szatmár megyében a Halmi Községnapok kétnapos műsorát. A hivatalos megnyitót szombat délelőtt tartották a község központjában.</p>

A rendezvény legfőbb vonzereje most is az idén bőséges és édes eper volt. A Szatmár megyei RMDSZ-szevezetet Csehi Árpád elnök képviselte. Az országos vezetőség nevében Cseke Attila önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnök volt jelen, aki egyébként egy újabb szimbolikus értékű lámpást adott át, sok sikert kívánva a választásokon Incze Lajos polgármesternek.

A Szatmár megyei Halmiban nem a hagyományos módon alakultak ki a községnapok, hiszen nem kijelölt napot töltöttek meg műsorokkal és versenyekkel. Itt inkább fordítva történt: 1998-ban rendezték meg először az epertermesztők versenyét ilyenkor, eperszezonban, és ez a rendezény alakult át lassan – 2001-ben hivatalosan is – községnappá. Cseke Attila államtitkár a megnyitón kifejtette: ez a folyamat szimbolikus a település munkájára nézve, mert ugyanígy, az alulról építkezés, a helyi kezdeményezés jellemzi Incze Lajos polgármester és csapata munkáját. „Nem várják meg, hogy „fentről” jöjjön valaki és megmondja, mit kell tenniük.

Szorgalmas emberek laknak itt, akik tudják érdekeiket képviselni és összefognak a közösségért, közben pedig nem felejtik a település hagyományait. Sokan megirigyelhetnék Önöket a közösség összefogásáért és tudatos cselekvéséért!” – mondta az államtitkár, aki örömmel vett részt a legjobb epertermést kiválasztó zsűriben is. Halmi és vidéke a legismertebb és legbőségesebb epertermelője Szatmár megyének. A községben mintegy 350 hektáron termesztenek földiepret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!