ERDON Helyi hírek

2008.05.11. 14:51

Bolojan leleplezi a városházát

<p>Nagyvárad - Ilie Bolojan a Nemzeti liberális Párt (PNL) nagyváradi polgármesterjelöltje arra kérte Mihai Groza polgármestert, hogy állítsa le a nagyváradi park- ésterületrendezési munkálatokat, ellenkező esetben Bolojan az ügyészséghez fordul.</p>

Szombaton tartott sajtótájékoztatója keretében Ilie Boljan  azt állította, hogy a város parkrendezési szerződései "a Városházán lévő banda hülyesége és lopása." Dokumentumokat bemutatva Bolojan elmondta, hogy a város zöldövezeti munkálatait a nagyváradi Dacardi Impex, és a bukaresti Eco Horticultura és a Romprest Service cégek végzik. A Bolojan által bemutatott dokumentumokból az derül ki, hogy a Dacardi cég alacsony áron megvette a munkaanyagokat és a részmunkálatokat amiből kiderül, hogy a másik két cég ugyanezeket az alapanyagokat és munkálatokat három-négyszer drágábban adják el a városnak. Bolojan azt mondta, hogy a December 1. park rendezéséért a Dacardi cégnek 1,5 millió eurót fizetett ki a városháza. A cég 3,57 lej/négyzetméteres áron számolta fel a fűmagokat, holott ennek piaci ára 0,48 lej/négyzetméter. Ugyanabban a parkban ugyanaz a cég egy ezüstfenyőt hozott 20.000 lejért, és annak elültetéséért újabb 20.000 lejt zsebelt be. A gyepszőnyeget a "házi cég" 27,37 lej/négyzetméteres áron szállította, holott Bolojan szerint ennek piaci ára maximum 11,25 lej/négyzetmáter.

Lopás

Ami a bukartesti Horticultura céget illeti, arról Bolojan azt állította, hogy ez a cég vállalta azt, hogy fúrást végez a Szent László téren, hogy ezzel oldja meg a gyep öntözését, ehelyett azonban az öntözőberendezést a város vízhálózatára kötötte, de a pénzt átvette mintha elvégezte volna a fúrást. A Horticultura cégnek a városháza 50.000 lejt fizet a Traian park kicsiny zöldövezetének gereblyézéséért, noha ezt a munkát egy ember végzi két alkalommal. "Ez csak néhány példa a városháza által szerződött munkálatokra, de felelősségem teljes tudatában állítom: ez  a közpénzlopás!" Az 56 milliárd lejbe kerülő térrendezési munkálatokat Bolojan szerint maximum 15-16 milliárd lejből meg lehetne oldani. "Itt 40 milliárd lej pluszról van szó, mely pénzből a városháza olyasmire is költhetne, amire a városnak valóban szüksége van." - fogalmazott Bolojan, aki hozzátette:  amennyiben aváros nem állítja le ezeket a munkálatokat, akkor az ügyészséghez fordul, de kifejezte reményét, hogy "Groza úrban van még egy csipetnyi illendőség és megállítja azokat."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!