ERDON Helyi hírek

2008.04.17. 15:12

Nagyvárad, az önkéntesség romániai fővárosa

<p>Nagyvárad - Csütörtök délután tartották a Habitas Romanes elnevezésű eseménysorozatnak a hivatalos megnyítóját, mely alkalomból egyúttal a Nagyvárad, az önkéntesség országos fővárosa programot is útjára indították.</p>

Május 5-31. között a belényesi Habitat for Humanity szervezet együttműködve a nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalával (ASCO), a helyi önkormányzattal és egyéb szponzorokkal tíz lakást fog építeni azon tíz roma származású család számára, akik a legszegényebb körülmények között élnek a Voltaire utcai tömbházakban lakó több mint százötven cigány família közül. A négy hétig tartó munkálatok során a kezdeményezők arra számítanak, hogy több mint ötszáz önkéntes fog csatlakozni az akcióhoz, nem csupán a megyeszékhelyről, hanem Románia egyéb településeiről is. A Habitas Romanes elnevezésű eseménysorozatnak a hivatalos megnyítóját csütörtök délután tartották az építőtelepen, mely alkalomból egyúttal a Nagyvárad, az önkéntesség országos fővárosa programot is útjára indították. Az esemény a helyszín ortodox és római- katolikus szertartás szerinti megáldásával kezdődött, Pintea Roman pópa ás Mahajduda János tisztelendő közreműködésével.

Ne várják a sültgalambot

Ezután Mircea Jurcan, a Habitat for Humanity belényesi igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, majd Mihai Groza polgármester kapott szót. Hozzászólásában annak a véleményének adott hangot, hogy 2008. április 17. egy jelentős dátum a város életében, mert ettől a naptól kezdve Nagyvárad "elmondhatja magáról", hogy az önkéntesség romániai fővárosa. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a romák is felebarátainknak számítanak, s nem elég hangoztatnunk, tettekkel is bizonyítanunk kell, hogy európaiak vagyunk.

Adrian Jurcan Habitat- főigazgató a projekt haszonélvezőihez szólva azt tanácsolta számukra, hogy ne a polgármesteri hivatalba, az ASCO-hoz vagy a paphoz menjenek, arra várva, hogy a sült galamb majd a szájukba repül, hanem a rendelkezésükre álló erőforrások felhasználásával saját maguk tegyenek mindent meg annak érdekében, hogy jobb legyen nekik. A hozzászólásokat követően az ASCO jelen levő munkatársai, illetve az egyházi személyek néhány perc erejéig beszálltak az építőtelepen zajló munkálatokba.

 

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!