ERDON Helyi hírek

2008.04.01. 15:47

Menedzser a lejárt gyógyszrekről és egyebekről

<p>Bihar megye - Kedden sajtótájékoztatót tartott Popovici Mut Emil a Nagyváradi Klinikai Kórház menedzsere, aki a sajtóban nemrég megszellőztetett lejárt szavatossági idejű gyógyszereken kívül más témákra is kitért.</p>

A sajtóban lejárt szavatossági idejűnek nevezett, adományképpen kapott inzulin és más diabétesz gyógyszer szavatossági deje tulajdonképpen április végén járt volna le, de a diabetológiai osztály egyes orvosai már nem írták fel, inkább gyógyszerhiányra panaszkodtak. Dr.Popa Amurin professzor a diabetológiai osztály új vezetője dr. Popa Amarin professzor is "kiábrándult" emmiatt. A megmaradt gyógyszereket: 91 adag inzulint és 680 adag más inzulinpótlót visszküldték az Igienanak. Ők meghoszabbíthatják a szavatossági időt, s ha ez megtörténik, akkor még átvesznek belőlük egy szálítmányt adományképpen, mondta a menedzser. A havi gyógyszerfelhasználást még nem sikerült ugyan megnyugtatóan tisztázni, de valahol 1,5 - 4 millió lej érték között van megyei szinten 21 orvossal számolva, akik több, mint 100 vényt állítanak ki. A pontos nyilvántartást az Egészségügyi Biztosítási Pénztár vezeti, mondta a menedzser.

 

Popovici Mut Emil arról is beszámolt a sajtótájékoztatón, hogy bedványt küldött az Egszségügyi Minisztériumba, hogy egyes részlegeken engedélyezzenek több kórházi ágyat. A neurológián például 40 ágyra lenne szükség, a jelenleginél tehát kettővel többre. Három plusszágyat kértek a diabétesz részlegen is, ötöt a nefrológiára. Bővíteni kell az onkológiát is 10 ággyal egy végső fázisban lévő betegeknek fenntartott részleg számára. Számukra külön ápolónőket képeznek Brassóban. Különben a Megyei Kórház már március 10-én megkapta az engedélyt egy onkológiai és egy kardiológiai központ létrehozására, melyek idővel akár önnállósulhatnak is. A 20 ágyas kardiológiai központban szívműtéteket végeznek majd, de egyelőre még nincs meg hozzá a szükséges feleszerelés, főleg a vérkeringető rendszer hiányzik. Létre szeretnék hozni a kórház saját járóbetegrendelőjét. Fel is ajánlották az orvosoknak magánrendelő nyitásához szükséges helyiségeket, de egyelőre nem kapkodnak utána. Csak úgy lenne érdemes integrált járóbetegrendelőt üzemelteni a kórház épületében, ha a Megyei Kórházban kezelhető minden vagy majdnem minden betegségnek a szakorvosa nyitna ott magánrendelőt. Igy a beteget nem kellene a város egyik végéből a másikba járkáltatni, vizsgálat után, ha a helyzete úgy kívánja helyben be is lehetne utalni.

 

A Kórházmenedzser még elmondta, hogy bár a gyógyszer és bérköltségek az elmúlt élvekhez képest sokat emelkedtek, a megoldott esetek után nem kapnak több pénzt páciensenként az Egészségbiztosítási Pénztártól. Így pedig nehéz évük lesz, mondta Popovici Mut Emil menedzser a keddi sajtótájékoztatón.

 

Albert Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!