ERDON Helyi hírek

2008.04.02. 16:14

Kiegyeztek a civakodó felekezetek vezetői

<p>Bihar megye - A peres úton viszszrzett, de az ortiodoxok miatt át nem adott belényesvalányi görög-katolikus templom miatt majdnem tettlegességig fajult vitában kiegyzett a két felekezet vezetője.</p>

Bartolomeu Anania mitropolita elfogadta a görögkatolikus püspök javaslatát, miszerint mindkét felekezet híveinek felváltva tartsanak istentiszteletet a vitás templomban, mivel más templom nincs a faluban. Bartolomeu Anania Kolozs, Fehér, Máramaros és Körösvidék metropolitája szerdán személyesen látogatott el Belényesvalányba, hogy csillapítsa a kedélyeket. Sofronie Drincec görög-katolikus püspökkel való rövid találkozó után, melyen jelen volt Liviu Popa Bihar megye rendőrfőfelügyelője is a metropolita egyetértett azzal, hogy az ortodoxok és görög-katolikusok felváltva tertsanak istentiszteletet az említett templomban, mindaddig, míg az ortodoxok is építenek maguknak saját templomot, amit a kolozsvári ortodox érsekség támogat majd pénzzel.

Virgil Bercea görög-katolikus püspök felhívást intézett a hatóságokhoz " a törvény oly formában való alkalmazására, hogy vasárnap, április 6-án a görög katolikus hívek a 60 év után visszakapott görög-katolikus templomban tarthassanak misét."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!