ERDON Helyi hírek

2008.04.14. 17:43

Hadüzenet a műanyagzacskóknak

<p>Szatmár megye — Megyeszerte számos akciót szerveznek április 22.–én, a Föld Napja alkalmából. A Környezetvédelmi Ügynökség munkatársai a műanyagzacskók használatának mellőzését népszerűsítő kapánnyal készülnek.</p>

Az akció konkrét célja, hogy a hipermárketekben ingyen osztogatott műanyagzacskókat idővel papírzacskókkal helyettesítsék. A Föld Napja alkalmából az ügynökség munkatársai röpcédulákat és papírzacskókat fognak osztogatni szatmárnémeti egyik legnagyobb hipermárketének bejáratánál — mondta el lapunknak Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatónője. Az elkövetkezőkben a hipermárketek vezetői tanulmányozni fogják, hogy mekkora többletköltséggel jár majd az áttérés a műanyagról  a papírtasakokra.

A környezetvédelmi minisztérium egyébként idén januárban jelentette be, hogy javasolni fogja a biológiailag nem lebomló műanyag zacskók használatának törvényi korlátozását. Felmérések szerint Romániában évente fejenként legkevesebb 250 műanyag zacskót használnak el.

Kirándulás, szemétgyűjtés

Április 21.–én a szatmárnémeti 10–es számú általános iskola és a túrterebesi általános iskola diákjai, a túrterebesi önkormányzattal és a Környezetvédelmi Ügynökséggel közösen egész napos kirándulás keretében emlékeznek meg a Föld Napjáról. A diákok egy szakember segítségével megvizsgálják a víz minőségét, ellátogatnak a védett területekre, majd pedig facsemetéket ültetnek a túrterebesi iskola udvarán.

A sándorhomoki általános iskolások a helyi polgármesteri hivatal támogatásával ezen a napon felszámolják a település illegális szemétlerakatait.

A szatmárnémeti 24–es és a bélteki óvoda közös akciót szerveznek, virágokat fognak ültetni a petei úton található parkban. Az Öko Baráti Kör diákjai pedig újrahasznosított anyagból készült makettekkel szerveznek felvonulást Szatmárnémetiben.

A börvelyi iskolában ismét megszervezik A Föld a mi kincsünk elnevezésű vetélkedőt, melyen a határon túlról érkező diákok is részt vesznek majd. A versenyen tiborszállási, kaplonyi, fényi, csanálosi, börvelyi és kálmándi általános iskolás diákok mérik össze tudásukat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!