ERDON Helyi hírek

2008.04.14. 17:46

Egyre több az illegális határátlépő

<p>Szatmár megye — Sajtótájékoztató keretében számolt be az év első három hónapjának mérlegéről Maxim Vasile Daniel, a Szatmár Megyei Határőrség parancsnoka.</p>

A határrendészeknek nap mint nap meg kell kűzdeniük az ember– és cigarettacsempészet jelenségével — jelentette ki tegnap sajtótájékoztató keretében Maxim Vasile Daniel, parancsnok. A keleti országokból érkező kivándorlók legálisan érkeznek Románia területére, majd pedig hamis román személyi igazolvánnyal próbálnak meg távozni a Shengeni övezethez tartozó országokba. Az sem ritka, hogy a zöldhatáron át próbálnak meg átszökni a határon. Legtöbbször indiai, pakisztáni, szomáliai, török illetve ukrán állampolgárok próbálnak meg illegálisan távozni az országból — magyarázta Daniel. Az idei év első három hónapjában 109 bűncselekményt jegyeztek a hatóságok. Összesen 321 személyt büntettek meg, több mint 70 ezer lej értékben.

Cigarettacsempészet

Továbbra is gondot jelent az Ukrajnából olcsón beszerzett dohányárú csempészete nem csak Romániába, hanem a nyugati országokba is. Ukrajnában ugyanis jóval olcsóbb a dohányáru, 60 bani és egy lej között mozog egy doboz cigaretta ára. Az év első három hónapjában közel 400 ezer doboz cigarettát koboztak el a hatóságok, vagyis körülbelül 100 ezerrel többet mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A határőrség több akciót szervezett a külföldről származó lopott autókkal való kereskedés megfékezése érdekében, 75 járműnél találtak is szabálytalanságokat. A legtübb esetben hamisított iratokkal próbáltak meg túljárni a határőrök eszén — tette hozzá Daniel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!