ERDON Helyi hírek

2008.04.15. 20:01

A piaci tejkvóta bejegyeztetése

<p>Szatmár megye - A gyári tejkvótát nyilvántartja a megyei tejkvóta–kezelő iroda, de a piaci kvótát május 15–ig be kell jelenteni a hivatalban.</p>

Március 31–én végetért az első tejkvótaév. Aki a gyári kvótájának megfelelő mennyiségű, vagy annak legalább 70 százalékát fedező tejmennyiségű tejet adott át a tavalyi kvótaévben a tejgyáraknak, az a teljes tejkvótáját áthozta a most induló második kvótaévbe. Aki a gyári kvótájának kevesebb, mint 70 százalékát fedte le eladással, attól az állam levágja a kvóta egy részét, s erre az évre csak annyi tejet adhat át a tejgyáraknak, amennyi tejet a tavaly eladott.

Piaci kvóta

A tavalyi, első kvótaévben a piaci kvótára (szabad piacon) eladott tejmennyiséget a tehéntartók be kellett vezessék a farmerkönyvükbe. A farmerkönyvben szereplő tejmennyiséget be kell jelenteni a megyei tejkvóta–kezelő irodának nyilvántartásba vétel végett, amely az APIA keretében és szatmárnémeti székházában működik — tájékoztatta lapunkat Saucan Daniela, az iroda munkatársa. A központi tejkvótakezelő a napokban egy névre szóló üres nyomtatványt küld Szatmárnémetibe, ahonnan minden termelőnek postán kiküldik ezt a nyomtatványt. A papírra a szabadon eladott tejmennyiséget kell rávezetni, és május 15–ig be kell adni a tejkvóta–kezelő irodának. A tehéntartók gyári kvótájáról ugyanis van kimutatása a kvótairodának (megkapja a tejgyáraktól), de a piaci kvótáról nincs. Jelen pillanatban a fő gond az, hogy a bukaresti kvótakazelő igazgatóság késik a nyomtatványok elküldésével, így azok legjobb esetben is, vélhetőleg két–három hét múlva jutnak el (postán) a tehéntartókhoz.

 

Bódi Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!