ERDON Helyi hírek

2008.03.28. 12:11

Sikeres zenekari est

<p>Bihar megye - A csütörtöki hangversenyest vendégszólistája Minami Nahoki japán zongoramûvésznõ volt. A zenekart Jankó Zsolt karmester vezényelte. A koncert kiemelkedõ eseménye Sztravinszkij A tûzmadár címû szvitjének elõadása volt.</p>

A mûsor elsõ felében hallgattuk meg Minami Nahoki japán zongoramûvésznõ elõadásában Chopin 1830-ban komponált e-moll Zongoraversenyét. A mûvésznõ, a Soai (Oszaka) Egyetem Zenemûvészeti Karának végzettje megpróbálta felszínre hozni a kompozíció bensõséges, vallomásszerû érzékenységét. Chopin zenei fantáziája, kultúrája, költõi és kifejezõ pianisztikája csak részlegesen tárult fel elõadása nyomán. Ráadást is nyújtott közönségének, Beethoven késõi, e-moll szonátájának egyik tételét. A mûsor második részében igazi meglepetést jelentett Igor Sztravinszkij orosz korszakából való A tûzmadár címû darabjának felcsendülése, melyet a szerzõ eredetileg balettre, majd szvitre dolgozott át. Az öttételes, mesevilágba kalauzoló szvit sajátos zenéjét idézte fel a nagyváradi filharmónikus zenekar kiváló játéka. Gondolok itt a bevezetés titkokkal teljes, félelmetes csendjének vagy a hercegnõk táncának lágyan hullámzó, népi hanglejtésû tételére és Kascsej király és alattvalóinak fékevesztett ritmusú alvilági táncára. Mindezeket a Bölcsõdal álomba ringató, ártatlnaságot, tisztaságot sugalló zenéje követte, végezetül a Finále fennséges nyugalmat kifejezõ témáját, majd lenyûgözõ erejét szólaltatta meg az együttes. Jankó Zsolt karmester megfelelõ tempóvétellel, jó felépítéssel és a belépésekre gondosan ügyelõ vezényletével megnyerõ muzsikát teremtett, melyhez hozzájárultak a mélyvonósok mellett a harmadik tételben a fuvola és rézfúvók valamint a fagott szólama a bölcsõdalban.

 

Tuduka Oszkár

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!