ERDON Helyi hírek

2008.03.20. 13:51

MPP: alakulnak a helyi szervezetek

<p>Bihar megye – Aktuális megyei vonatkozású politikai témákban tartott sajtótájékoztatót csütörtök délben dr.Kórodi László és Lengyel György, a Magyar Polgári Egyesület (MPE) megyei elnöke, illetve elnökségi tagja. <a href="http://video.erdon.ro/members.erdon2/MPE-sajt%C3%B3t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3.mpg/viewer.html" target="_blank"><img class="ERDON_RTEimg" width="10" height="10" alt="" src="http://www.erdon.ro/bilder/icons/video.png" style="" border="0" /></a></p>

Dr.Kórodi László elöljáróban örömét fejezte ki, hogy mind Nagyváradon, mind megyeszerte méltóképpen, incidensektől mentesen és közösen sikerült megünnepelni március 15.-ét. Az RMDSZ-szel folytatott tárgyalások, és mindkét fél részéről a kompromisszumkészség eredménye volt mindez, mondta az elnök, aki úgy értékelte, hogy a románság kezdi megérteni, hogy „1848 nem martalócokról szól, hanem egy polgárosodási folyamat kezdete volt”.

MPP az MPE tömegbázisára

Ugyanezzel kapcsolatban Lengyel György az ünnep két „árnyoldalát” említette meg, mellyel a szervezők eltértek a megállapítot programtól. Elsőként, hogy Biró Rozália alpolgármester és Tőkés László EU-képviselő mellett Tempfli József püspök is szót kapott, ami – mint fogalmazott – nem gond, csak időeltolódást okozott, másodszor pedig „az ünnep komolyságát árnyékolta be, hogy Biró Rozália hat koszorút tett le”. Örömmel vették tudomásul, hogy a Magyar Polgár Párt hivatalosan bejegyzett politikai formáció lett, elégtételül szolgál, hogy ehhez a Bihar megyeiek munkája is hozzájárult, folytatta dr.Kórodi László. Ehhez fűzte hozzá Lengyel György, hogy a nagyváradi, a megyei, és megyeszerte a helyi szervezetek megalakulása, a párttörvény előírásainak megfelelően, megindul, és a Magyar Polgári Egyesület tömegbázisára épül.

Fenyegetőzés Széplakon?

A másik magyar nyelvű napilap információja szerint előző nap Berettyószéplakon egy helyi RMDSZ vezető börtönnel fenyegetett egy MPP-be belépni kívánót, állítólag arra hivatkozva, hogy az egy törvénytelen párt. Az MPE-vezetők kérdésünkre elmondták, ők nem kaptak értesítést az esetről, de Lengyel György azon melegében telefonált, s a vonal túlsó végéről a hívott megerősítette a hírt. Dr.Kórodi László kijelentette: pontosabban utána néznek az esetnek, s ha lesz bizonyíték, azt továbbítják az RMDSZ-nek figyelemfelhívás céljával, mivel jóhiszeműen úgy gondolják, nem lehet szó szervezett akcióról, hiszen a szövetség vezetői az együttműködés szándékát hangoztatják. „Az RMDSZ nem ellenségünk, hanem magyarságunkból fakadóan sorstársunk, így együttműködésre vagyunk utalva – egymás megbecsülése mellett”, fogalmazott az MPE elnöke.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!