ERDON Helyi hírek

2008.03.04. 14:58

Új óvoda épül Nagykárolyban

<p>Nagykároly - A nagykárolyi tanács jóváhagyta az építendő új óvoda megvalósíthatósági tanulmányára szánt pénzt.</p>

Az egyik jelentős nagykárolyi romatelep közelében építik fel azt az óvodát, amelyik hagyományos programmal és a roma gyerekek felzárkóztatását célzóan épül. A nagykárolyi 3–as Számú Általános Iskola kormánytámogatásból szeretne felépíteni, a Dr. Gh. Marinescu utcában egy olyan korszerű, uniós elvárásoknak megfelelő intézményt, amelyben a közelben élő roma diákok, a többi etnikai csoportba tartozó gyermekkel közösen tanulhatnak.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az iskola több iskolával közösen résztvesz egy olyan Phare projektben, amely a roma gyerekek felzárkóztatását és szocializálását célozza meg. Ahhoz, hogy hathatós megoldás bizonyuljon az ügyben, már iskola előtt meg kell kezdeniük a munkát. Ezt a célt szolgálja az építendő új óvoda, ahol több programmal igyekeznek célt érni.

Változtatnak a hozzáálláson

A megfelelő higiéniás eljárásokra való nevelést célzóan külön programot indítanak. Ezzel az alapvető tisztálkodási feltételeken igyekeznek fejleszteni. Egy másik program segítségével pedig a különböző etnikai csoportokhoz való hozzáálláson és ezek megítélésén szeretnének változtatni.  A vallásos nevelésre is hangsúlyt fektetnek. Ennek keretén belül a mostani óvodába rendszeresen eljár a helyi Szentlélek templom plébánosa Borota Ottó, aki kéthetente hittanórákat tart. A Kalazanczi Szent József templom keretén belül működő, nagykárolyi Római Katolikus Asszonyegylet vezetője, Poszet Vera tanárnő a roma gyermekek anyukáival foglalkozik. Különböző erkölcsi és bibliai kérdésekben próbál a segítségükre lenni. A nagykárolyi 3–as Számú Álalános Iskola vezetőségének elképzelése szerint a tanév közben zajló közös tevékenységek végén egy nyári táborozásra is sort kerítenek majd a programban résztvevő többi iskolával közösen. Az új óvoda építkezési munkálatainak megkezdése még nem ismeretes, egyelőre a régiben zajlanak a tevékenységek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!