ERDON Helyi hírek

2008.03.19. 13:27

Új hitelintézet kisvállalkozóknak

<p>A prefektus, polgármester s több más jeles személyiség részvételével avatták fel szerdán a Dimitrie Cantemir utca 24 szám alatt az Opportunity Microcredit Romania első nagyváradi fiókját.</p>

A Bihar megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság épületének földszintjén berendezkedett hitelintézet igazgatója elmondta az avatóünnepségen, hogy az intézmény tagja a mikrohitelintézetek Opporunity International Network elnevezésű nemzetközi koalíciójának, a világ több, mint 40 országában vannak jelen, s céljuk olyan kis és közepes, vagy éppen mikrovállalatok hiteltámogatása, melyek nem, vagy csak nagyon nehezen juthatnak bankhitelekhez. Erdélyben 8 ügynökségük működik, a nagyváradi a kilencedik. Aktív ügyfeleik száma manapság 3000, több, mint 24 millió dollárnyi hitelt nyújtottak már. Tőlük maximum 50 ezer euró hitelt lehet felvenni egyszerre 5 évi törlesztési idővel, a legkülönfélébb területen, jövedelemhozó tevékenység céljára. Tíz féle hitelt ajánlanak jelenleg, de ajánlatukat bővíteni szándékoznak. Adnak hitelt mezőgazdászoknak is föld, állat, termelőeszköz garanciával, vagy családi vállakozásoknak például faluturizmus céljára. Nagváradra Bihar megye gazdasági potenciálja, és a vállakozók szövetségével kötött partneri kapcsolat csalogatta őket. Ioan Lucian rövid beszédében elmondta, hogy ők csak a vállakozókkal szembeni kötelességüket teljesítették az újabb hitelezési lehetőpség megteremtésével. Mircea Ghitea prefektus beszédében kiemelte, hogy a Román Kormány érdekelt minnél több hitelintézet megjelenésében a pénzpiacon, reméli, hogy a most megnyilló is hasznára lesz a közösségnek nem csak Nagyváradon, hanem megyeszerte. Groza polgármester is örömét fejezte ki a nagyváradi ügynökség megnyitása kapcsán, mondván, hogy ez egyrészt városunk gazdasági potenciáljáról tanúskodik, másrészt pedig a mikrohitelek gazdasági növekedéshez, új munkahelyek teremtéséhez vezetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!