ERDON Helyi hírek

2008.03.21. 15:32

Fiatalok az Európai Unióban

<p>Szatmárnémeti – A Pro Európa Liga versenyt szervez középiskolások számára, célja a diákok jövőképének felmérése.</p>

A Pro Európa Liga egyik ifjúsági szárnya, mely a Mihai Eminescu Főgimnáziumban működik meghívást nyert Brüsszelbe — tájékoztatott Kónya László a liga elnöke. Amint azt az elnök elmondta a minisztérium nemzetközi kapcsolatok és Európai Uniós irodája, valamint a Brüsszeli Európai Iroda több felmérést is készítettek Románia iskoláiban a diákok EU–s ismereteiről, véleményéről, valamint javaslataikról is. „A letöbb helyes és legérdekesebb anyagot a Pro Európa Liga által irányított Mihai Eminescu Főgimnáziumban működő a ifjúsági klub küldte be, így egy 25 személyes küldöttség ismerkedhet majd meg az Európai Unió fővárosával” — ecsetelte Kónya László. A középiskolás diákok csapata április 21–én indul, és útjuk során több fővárost is meglátogatnak majd.

Versenyt szerveznek

Megyei szinten 10 ifjúsági klub működik a Pro Európa Liga gondozásában, mindegyikben középiskolás diákok munkálkodnak, vezetőjük: Bogdan Stana történelem tanár — aki kapcsolatban áll a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal EU–s irodjával, valamint a Román Kormán Európai Uniós irodájával is. „Számomra örvendetes, hogy az utóbbi időben egyre aktívabban működnek a diákcsoportok a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban, a Hám János Iskolaközpontban, az Aurel Popp Művészeti Líceumban stb.” — mondta Kónya László. Amint azt az elnök elmondta az ifjúsági klubbok fő célja a diákok bevonása az európai ismeretek kutatásába, valamint bővítésébe. A liga szervezésében szeptemberben egy software versenyre kerül sor, melyre csapatok jelentkezhetnek. A számítógépes programok témája: Milyennek képzelem vagy szeretném, hogy legyen Szatmárnémeti 2015–ben. Érdeklődni és jelentkezni Bogdan Stananál lehet a Johann Ettinger Német Líceumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!