ERDON Helyi hírek

2008.03.04. 16:35

Felújítják a nagyváradi N. Balcescu iskola udvarát és kertjét

<p>Nagyvárad - A <I>Nicolae Balcescu</I> iskola saját udvarának és kertjének felújítására kapott támogatást egy multicégtől.</p>

Egy külföldi illetőségű vállalat romániai leányvállalata nemrégiben pályázatot hirdetett környezetvédelmi projektekre, amelyekre 50 ezer eurót akart szétosztani a jelentkezők között. Kapva kapott a lehetőségen a Nicolae Balcescu iskola és az Ex Nobili Officio egyesület is, és közösen kertátépítési projektet nyújtottak be Tenyérnyi zöld terület címmel, bár nem sok reménnyel, ismertette a keddi sajtótájékoztatón Ioan Mocan, az iskola igazgatója. Nagy örömükre mégis megkapták a támogatást, összesen 7500 lej értékben. Ezt az összeget támogatók és az iskola szülőbizottsága is kiegészítette, így lett összesen 12.500 lejük arra, hogy egy sokkal szebb udvart és kertet alakítsanak ki az iskola főépülete körül. Mint elmondták, belvárosi iskola lévén már nagyon szükségük volt erre a felújításra.

A konkrét tervek

Az iskola júliusig teljesen más külsőt teremt az épület köré, mely akciót számos környezetvédelmi témájú verseny, vetélkedő, fellépés kísér majd. A tervek szerint a most hepehupás, köves, terméketlen földet április folyamán felássák, felújítják, és beültetik dísznövénnyel, rózsabokorral, kúszófenyőkkel és fiatal fákkal. Ezek közben megünnepelik a Föld Napját, a Víz Napját, a Madarak Napját, az Erdő Napját is, szemináriumokat és kirándulásokat szerveznek. Így amellett, hogy a következő tanévet már egy sokkal szebb környezetben kezdhetik, diákjaikat is aktívan a környezet szeretetére és védelmére nevelik.

Nagy Anikó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!