ERDON Helyi hírek

2008.03.31. 16:09

„Nemes gesztus” lett volna

<p>Szatmár megye - A nagykárolyi önkormányzat képviselői nem tudtak megegyezni, az egyházi felekezeteknek szánt ezévi támogatása ügyében. A problémát nem az erre szánt összeg, hanem ennek elosztása jelentette.</p>

A kérdéses határozattervezet eredetileg nem szerepelt a Nagykárolyi Helyi Tanács soros ülésének napirendi pontjai között, hanem ez elsősorban Ciuta Ilie liberális párti tanácsos helyben tett javaslatára került megvitatásra. A képviselőknek a támogatásra szánt összeg, egészen pontosan 305 ezer lej elosztásáról kellett volna dönteniük, ami azonban nem sikerült.

Először Szabó András (RMDSZ) tanácsos, ismertette a gazdasági bizottság álláspontját, mely szerint a bizottság négy tagja támogatja, míg hárman ellenzik a támogatásra szánt összeg elosztási formáját. A bizottság elnöke ugyanakkor arról is beszámolt, hogy nem sikerült minden érintett felekezettel kapcsolatba lépniük, ezért nem tudják felmérni, hogy adott esetben melyik gyülekezet szorulna nagyobb, vagy kevesebb támogatásra. Ezt a kijelentést Bekő Tamás polgármester is alátámasztotta felszólalásában kifejtve, hogy az érintett felekezettek megkérdezése nélkül nem lenne célszerű elosztani a 305 lejt.

Ortodox húsvétig

Dan Chirulescu liberális képviselő a kulturális bizottság elnapolási javaslata hallatán, azzal érvelt az elosztás gyors megejtése mellett, hogy a még húsvéti ünnepek előtt álló felekezetekkel szemben nemes gesztus lenne kiutalni a támogatást, hiszen ezek közül többnek olyan kifizetési kötelezettsége van, melyet csak ebből tudna fedezni. A határozattervezett mellett érvelő képviselők továbbá azt sem tudták elérni, hogy a testület megszavazza az ortodox, a román görög katolikus valamint a baptista felekezeteknek szánt támogatás elosztási javaslatát, mely összesen 185 lejt tett volna ki, míg a fennmaradó 120 lej elosztsáról egy következő ülésen döntöttek volna.

A szavazati arány – 8 mellette és 9 tartózkodás – alapján azonban a határozattervezet így sem szerezte meg az elfogadáshoz szükséges többséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!