ERDON Helyi hírek

2008.03.03. 11:37

Bonyodalmak a családi pótlék kifizetésével

<p>Nagyvárad -&#160;Országos szinten közel 150.000 gyermek nem kaphatott januárban családi pótlékot, mivel a Munkaügyi- és Társadalomvédelmi Igazgatóságok által átvett iratcsomók hibás vagy elégtelen adatokat tartalmaztak.</p>

A 2007/97. számú sürgösségi kormányrendelet értelmében 2008. január 1-től a családi pótlék kifizetése kizárólag a Munka-, Család- és Esélyegyenlőségi Minisztérium hatáskörébe tartozik, mely tárca a megyei Munkaügyi és Társadalomvédelmi Igazgatóságokon (DMPS) keresztül tesz eleget ezen kötelezettségének. A szóban forgó intézkedés bevezetéséig a "gyerekpénz" kiutalása több állami intézmény igénybevételével történt: úgymint: a Munka-, Család- és Esélyegyenlőségi Minisztérium (közel 1,6 millió gyermek esetében, akik még nem járnak iskolába, illetve nem szervezett oktatási formában tanulnak), az Oktatás-,  Kutatás- és Ifjúságügyi Minisztérium (közel 2,5 millió diák), a megyei Gyermek- és Szociálisvédelmi Főigazgatóságok (körülbelül 52 ezer fogyatékkal élő gyermek), illetve egyéb olyan minisztériumok vagy helyi közigazgatási szervek, amelyek fennhatósága alá tanintézetek tartoznak (közel 5 ezer tanuló esetében). A kifizetés postai úton vagy bankszámla igénybevételével történt a munkaügyi minisztérium esetében, a Bancposton keresztül, CEC-utalványokkal az oktatásügyi tárca esetében és postán keresztül, bankszámlával vagy egyéb úton a fogyatékkal élő gyermekek esetében. Gondok akkor merültek fel, amikor a Bancpost vezetői bejelentették, hogy kapacitás hiányában 2007. október 1-tól nem vállalják többé a családi pótlék folyósítását. Az ügyben érintett intézmények ekkor tárgyalásokba kezdtek, és arra a következtetésre jutottak, hogy a legjobb megoldás az lenne, ha kizárólag a Munka- és Társadalom Igazgatóságokon keresztül bonyolítanák le a kifizetést. A döntés meghozatalakor azonban figyelmen kivül hagyták azt, hogy több millió gyermek adatainak az átvételéről van szó, és az ezeket az információkat rejtő dossziék hibás vagy elégtelen adatokat tartalmazhatnak.

Bihar megyei helyzet

Bihar megyében például a DMPS 1535 családi pótlékra jogosult személy iratcsomóját vette át a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól, melyek közül 1533 az összes adatot tartalmazta, kettő pedig hiányos volt, de azért lehetővé tette a segély folyósítását. A megyei tanfelügyelőségtől 69.362 gyermek mappája került át a DMPS-hez, 62.468 teljes és 6.894 hiányos vagy hibás adatokkal (hibás a név vagy személyi szám, helytelen a lakcím). Az illetékesek szerint azon haszonélvezők, akik ezen okokból kifolyólag (vagy esetleg azért, mert nem voltak otthon, amikor a postás kereste őket) nem jutottak hozzá a januári családi pótlékhoz, visszamenőleg is megkapják azt, előtte azonban létre kell jönnie a direkt kommunikációnak a munkaügyi igazgatóság és a célszemély között, a hibás vagy helytelen adatok kiigazítása, pótlása végett. Bővebb információkat a 0359-405279-es telefonszámon, a dmpsbhalocatii@yahoo.com e-mail címen lehet igényelni, esetleg a DMPS székhelyén, a nagyváradi Tudor Vladimirescu utca 2. szám alatt, a 39-es irodában.

Ciucur L. Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!