ERDON Helyi hírek

2008.03.31. 15:40

A pártoknak is lehet adakozni május közepéig

<p>Bihar megye - A Közpénzek Bihar Megyei Felügyelőségén megtartott legutóbbi sajótájékoztatón kapott információ szerint a jövedelemadó 2 százalékát az idén a pártoknak is át lehet utalni.</p>

A 2003/571-es törvény megengedi, hogy magánszemélyek a bérből, szabadúszói tevékenységből, értékpapirok eladásából, valutaváltásból származó jövedelemadójuk 2 százalékát átutalhassák egy nekik tetsző nonprofit szervezetnek. A támogatható szervezetek közzé tartoznak a különféle civil társaságok, alapítványok, vallási felekezetek-ha nonprofit tevékenységet is kifejtenek, és a támogatásként kapott összeget erre fordítják. Újabban át lehet utalni az adó 2 százalékát szakmai szrvezeteknek, tulajdonostársulásoknak, az alkalmazottak önsegélyező pénztárának sőt politikai pártoknak is.

Azoknak, akik csak bérből származó jövedelem után adóznak az átutaláshoz ki kell tölteniük a C 230-as kódszámú űrlapot, a többi kategóriának pedig  a D 200-as jövedelembevallási űrlapot, melynek a III.  kitöltendő része a jövedelemadó 20 sázalékának odaitélésére van fenntartva. A C 230-as űrlap megtalálhatók a területileg illetékes adóhivataloknál, de letölthető a Pénzügyminisztérium vagy a Közpénzek Felügyelőségének a honlapjáról is, és kitöltés után ugyancsak a területileg illetékes adóhivatalhoz kell leadni. A D 200 -as űrlapot, mint adóbevallási ívet házhoz küldik az adózónak a megcímzett, felbélyegzett, ajánlott borítékkal együtt, így postán lehet visszaküldeni.

A felajánlások leadásának határideje május 15.

Csak egyetlen fentebb felsorolt szervezetet lehet támogatni az országban, attól függetlenül, hogy melyik megyében van a székhelye. Vigyázni kell a támogatandó szervezet, valamint a támogató adatainak a helyes beírására, különben nem ér célba a támogatás.

 

Albert Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!