ERDON Helyi hírek

2008.02.26. 10:54

Újra állítják Bethlen István szobrát

<p>Maros megye – valószínű március 15-ig visszaállítják Bethlen István volt miniszterelnök mellszobrát a gernyeszegi templomkertben.</p>

Az eseményt támogató csoport melyek Szász Jenő a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke is tagja, úgy gondolja, újra kell állítani a Bethlen István eltűnt szobrát, mert Gernyeszeg, Erdély adott egy olyan miniszterelnököt aki példakép lehet ma is mindannyiunk számára. Az MPP párbeszédet kíván folytatni az RMDSZ-el az eseményre meghívják Markó Béla szövetségi elnököt is mivel az új szobor állítást jó alkalomnak tartják a szövetségi elnökkel való találkozásra. Mikor tudni fogják az újraállítás pontos dátumát és körülményeit, „meghívást küldünk elnök úrnak, ő is jöjjön el mondjon egy ünnepi beszédet és találkozzunk közös ügyeink megbeszélésének érdekében”- fogalmazott Szász Jenő az MPP elnöke.

Az új szobrot ugyan csak Blaskó János magyarországi szobrászművész készíti aki az első szobrot készítette és Magyarországon fogják kiönteni.

A gernyeszegi templomkertben 2006 október 26-án, gróf Bethlen István volt miniszterelnök halálának 60-ik évfordulóján állítottak szobrot. A gernyeszegi születésű Bethlen István Magyarország miniszterelnöke volt1920-1928 között, 1946-ban halt meg egy moszkvai rabkórházban.

A bronzból készült mellszobrot ez év januárjában lopták el ismeretlen tettesek valószínűleg a bronz értéke miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!