ERDON Helyi hírek

2008.02.29. 08:29

„Tükörbe zárva”

<p>Szatmár megye - A Szatmárnémeti Caritas „Tükörbe zárva” néven indított tavaly ősszel egy 1 éves futamidejű programot, az autista gyermekek és szüleik megsegítése céljából.</p>

A Szatmárnémeti Caritas és a békéscsabai Aut Pont Alapítvány egy úgynevezett tükörpályázat keretében az autista gyermekeknek és családjaiknak szeretne segítséget nyújtani azzal az egyéves futamidejű programmal, amelynek egyik, igen fontos állomása — a szülőképzési tréning — zajlott ezen a héten Szatmárnémetiben. A hétfőtől csütörtökig tartott képzés első napján a békéscsabai Aut Pont elnöke, Szántó Tamás is részt vett mint meghívott előadó és mint autista gyermek édesapja. Az autizmus a kommunikációs, szociális és kognitív készségek fejlődési zavara, amely egy egész életen át tartó — enyhe vagy súlyos — fogyatékosságot eredményezhet. Még a szakemberek sem tisztázták, hogy mi az oka, sokan genetikai, sokan pedig környezeti okokra vezetik vissza. A négynapos képzés további részében Prekop Csilla budapesti gyógypedagógus nyújtott hasznos tanácsokat a szülőtréning húsz résztvevőjének. „Az első lépés a szülők és a környezet számára: a megértés. Meg kell érteniük, hogy az autista emberek miben mások, hogy pontosan hol szorulnak segítségre, és melyek azok az eszközök, amelyekkel könnyebbé lehet tenni az életüket” — emelte ki a tréning egyik fontos pontját Prekop Csilla. — Erre lehet elkezdeni építeni a kölcsönös kommunikációt, és fejleszteni a tevékenységeken alapuló együttműködési készséget, de mindent csakis az egyéni képességekhez mérten.” Fontosnak tartják a szakemberek, hogy minél fiatalabb korban felfedezzék az autizmusra utaló jeleket, amelyek igen különbözőek lehetnek — a zárkózottságtól a társas viselkedésbeli zavarokig. „Téves gondolat azonban, hogy az autisták száma nőne. Nem az autisták száma nő, hanem azon szakemberek száma, akik felismerik az autizmust” — hangsúlyozta Prekop Csilla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!