ERDON Helyi hírek

2008.02.29. 14:03

A Nagy Testvér figyelni fog minket

<p>Nagyvárad - Pénteken a nagyváradi rendőrség székhelyén Mihai Groza polgármester és Liviu Popa rendőr-főkapitány jelenlétében felavatták azt a térfigyelő-kamera berendezést, melytől a bűnözés csökkenését várják.</p>

Mihai Groza polgármester elmondta: a befektetést a nagyváradi Polgármesteri Hivatal és a Helyi Tanács eszközölte 175 ezer RON értékben, majd szerződést kötöttek a  nagyváradi Rendőr-főkapitánysággal ennek ingyenes használatára vonatkozólag. Azt kivánják ezzel elérni, hogy az állampolgárok nagyobb biztonságban legyenek és visszaessen a bűncselekmények száma. Véleménye szerint a tegnap működésbe lépett rendszert bővíteni kéne, hiszen egyrészt a többi európai uniós tagállamban mindez nem számít újdonságnak, másfelől pedig már most látszanak az előnyei, ugyanis a Holdas templom környékén máris csökkent a kihágások száma, csupán a térfigyelő kamerák látványának köszönhetően. A városvezető reményének adott hangot, hogy a rendőrséggel való együttműködés a továbbiakban is gyümölcsöző lesz, és középtávon  hasonló berendezéseket tudnak majd felszerelni Nagyvárad egyéb forgalmas helyein is. "Az állampolgárok biztonságérzetének növelésével nem teszünk egyebet, mint hozzájárulunk ahhoz, hogy a megyeszékhely civilizáltabb legyen", fogalmazott. Hozzátette: a térfigyelő kamerák hasznosak lesznek azoknak a személyeknek, főleg fiataloknak a megregulázása szempontjából is, akik hétvégéken, a hajnali órákban úgy vezetik le a feszültségüket, hogy tönkreteszik azok az utcai felszereléseket, amelyeket a polgármesteri hivatal az adófizetők pénzén vásárol.

Tizenhat kamera

Liviu Popa megyei rendőr-főkapitány elárulta: tizenhat térfigyelő kameráról van, melyeket a Sas-palota, az Independentei és Rahovei utcák, valamint a Szent László tér környékén szereltek fel. A felvevő berendezések optikai szálakon továbbítják az adatokat a nagyváradi rendőrség székhelyén berendezett írányítóközpontba, ahol két személy figyeli a történteket a nap huszonnégy órájában. A felvett anyagokat egy hónapig tárolják. A térfigyelő kamerák azért lettek az említett övezetben felszerelve, mivel Nagyváradnak ezen része kiemelt kockázatúnak számít az antiszociális cselekmények elkövetése szempontjából. Sokszor a szemtanúk sem hajlandók nyilatkozni, ha valamilyen bűncselekmény történik, ezentúl azonban a megőrzött felvételek révén bizonyíték lesz a rendőrség kezében, hogy a szóban forgó eset valóban megtörtént.

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!