ERDON Gólyahír

2013.09.12. 10:52

Kitartóak a tüntetők

Szerda délután a heves esőzés ellenére is mintegy két tucatnyian gyűltek össze a nagyváradi Szent László téren Vitéz Mihály szobránál, hogy tüntessenek a verespataki ciántechnológiás bányaberuházás ellen.

Szerda délután a heves esőzés ellenére is mintegy két tucatnyian gyűltek össze a nagyváradi Szent László téren Vitéz Mihály szobránál, hogy tüntessenek a verespataki ciántechnológiás bányaberuházás ellen.

A megjelentek szlogeneket skandáltak, plakátokat tartottak a magasba, melyeken a beruházást ellenző üzenetek voltakolvashatók. A tüntetésen felszólalt Orlando Balaş, az Academia Civica képviselője, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a Nemzeti Liberális Párt Bihar megyei képviselői azt ígérték, hogy nem fogják megszavazni a ciántechnológiás bányaberuházásról szóló törvénytervezetet. Ugyanakkor a liberálisok arra kérték a civileket, hogy ne hagyják abba utcai megmozdulásaikat, mert csak az ilyenfajta nyomásgyakorlás vezethet eredményre ebben az ügyben. Balas a zuhogó esőben kifejtette, hogy mind a természeti és altalajkincsek, mind pedig a környezetvédelem tekintetében nagyobb felelősségvállalást várnak el a kormányzattól. Az altalajkincsek tekintetében biztosítani kellene azt, hogy azokat a helyiek, esetünkben a verespatakiak bányásszák ki, ugyanakkor ügyelni kell arra, hogy a kitermelést oly módon biztosítsák, hogy az elkövetkező generációknak is legyen még mit kitermelni. A környezetvédelem tekintetében a civilek azt várják a kormánytól, hogy tiltson be minden a környezetet és az ember egészségét károsító technológiát, illetve eljárást, konkrétan a ciántechnológiás bányászatot, a hidraulikus repesztéssel történő palagázkitermelést és a mikrovízerőművek építését. A mintegy fél órás megmozdulás résztvevői a helyszínen megegyeztek abban, hogy az időjárási viszonyoktól függetlenül a következő napokban is folytatni fogják tiltakozásukat ugyanott, ugyanabban az órában, azaz hat órától Vitéz Mihály szobránál.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!