ERDON Események

2008.03.28. 11:06

Rákóczi–megemlékezés Vaján

<p>Szili Katalin Szatmárnak is üzent a vajai Rákóczi–megemlékezésen. Megígérte, hogy amennyiben a programja megengedi, november 22–én itt lesz az Adyfalván megrendezésre kerülő Érmindszenti zarándoklaton.</p>

Az elmúlt években gyönyörűen restaurált vajai reneszánsz várkastély udvarán csütörtök délután tartott Rákóczi–megemlékezésen a fejedelem érdemei mellett a kuruc–mozgalom egészét is méltatta a rendezvény ünnepi szónoka: Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke. Hozzánk, szatmáriakhoz is szólt, mikor kijelentette, hogy az 1711–ben Károlyi Sándor segítségével megkötött  Szatmári béke korántsem árulás, hanem reálpolitikai lépés volt: nyolc esztendő háborúskodása után megteremtette a Kárpát–medence e térségében  az Európához való felzárkózás lehetőségét.

Szatmáriak is részt vettek

A vajai megemlékezésen a romániai Szatmár megyéből Muzsnay Árpád megyei tanácsos, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alelnöke vett részt és helyezett el koszorút a kastély udvarán álló Rákóczi szobor talapzatánál. Az ünnepséget követően az Országgyűlés házelnökasszonya Nagy Csaba tárogatóművész társaságában beszélgetett el Muzsnay Árpáddal, tájékozódott  térségünk kuruc hagyományait őrző tevékenységeiről, így az április utolsó szombatján immár tizenkilencedik alkalommal megrendezésre kerülő majtényi ünnepségről, valamint a megyei  tanács művelődési bizottsága és a tanfelügyelőség támogatásával  Nagy Csaba nyíregyházi tárogatóművész részvételével májusban Szatmár megye iskoláiban induló és a kuruckort idéző rendhagyó zenés irodalmi órák sorozatáról.

Muzsnay Árpád a 2007–ben megrendezett Rákóczi–, Dsida– és Ady Endre tanácskozások kötetben megjelent előadásaival ajándékozta meg az elnökasszonyt.

Szili Katalint különösen érdekelte  a Nyugat című folyóirat megjelenésének 100–ik évfordulója jegyében 2008.november 22–én megrendezendő Szatmár megyei Ady–megemlékezés: az idei Érmindszenti zarándoklat  programja. Több esztendő .adósságát akarva törleszteni tervei között szerepel ugyanis, hogy részt vegyen azon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!