ERDON Eletmód

2017.11.08. 12:21

Fontos az elővigyázzatosság a gombavásárlásnál

Az esős időszak az ősz mellett a gombaszezont is hirdeti, amikor az erdőkben egy-egy sikeres túra után több kiló gombát is össze lehet gyűjteni. Azonban fontos az elővigyázatosság, mert a szakavatatlanok számára az ehető gomba gyakran összekeverhető a mérgezőkkel.

Az esős időszak az ősz mellett a gombaszezont is hirdeti, amikor az erdőkben egy-egy sikeres túra után több kiló gombát is össze lehet gyűjteni. Azonban fontos az elővigyázatosság, mert a szakavatatlanok számára az ehető gomba gyakran összekeverhető a mérgezőkkel.

A bevásárlóközpontokban kapható termesztett gombák mellett egyesek a magánszemélyek által szedett erdei gombát is választják, de akik tehetik, maguk is elindulnak gombaszedésre. A nagyváradi piacokon a bevásárlóközpontokhoz hasonlóan termesztett gombát árusítanak, a piacokon a gombaárusok rendelkeznek a szükséges engedéllyel, a bejáratnál árusítókat pedig az őrök igyekeznek eltávolítani, mondta el megkérdezésünkre Florin Alexandru, a Közterület-fenntartó Zrt. szóvivője, amely intézmény hatáskörébe a nagyváradi piacok is tartoznak.

Az ismeretlen helyről származó, engedéllyel nem rendelkező árusok kapcsán fokozottan ajánlott az elővigyázatosság, ugyanis lehetséges, hogy az ehetőnek kinéző gomba, esetleg az azok közé keveredett mérgező gombák elfogyasztása komoly egészségügyi problémákhoz vezetnek, vagy akár halálos kimenetülek is lehetnek. Fontos, hogy elkészítés és fogyasztás előtt – ha már magunk által szedett, vagy ismeretlen helyről származó gombánál döntöttünk - , anélkül, hogy megtisztítanánk, megmutassuk a begyűjtött gombákat egy szakértőnek, egyenként megvizsgáljuk.

Rögtön orvoshoz fordulni

Dr. Balogh Árpád nagyváradi családi orvos szerint sem ajánlatos ellenőrizetlen helyről gombát vásárolni, csakis olyan gombát fogyasszunk, amelyeket megvizsgáltak, engedéllyel rendelkező árusoktól származnak. Ilyen esetben is előfordulhat azonban, hogy az ehető gombák közé egy-egy mérges gomba kerül, ezért elkészítés előtt ajánlott egyenként megvizsgálni minden gombát. Gombamérgezés esetén emésztési zavarok, hányinger, puffadás, hőemelkedés jelentkezik, az elsődleges tünetek után a méreg a központi idegrendszerre hat, aminek következtében aluszékonyság, kettős látás is felléphet, továbbá összeesik a kiválasztórendszer, vagyis vese- és májelégtelenség jelentkezik. Fontos, hogy a fenti tünetek korai jelentkezésénél már forduljunk rögtön szakorvoshoz, ne várjunk egy napot, főképp, ha feltételezzük: a rosszullét hátterében a nemrég elfogyasztott gomba állhat – hívja fel a figyelmet dr. Balogh Árpád.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!