ERDON Eletmód

2010.03.25. 09:35

Káposztás sztrapacska

<p>Az ismert felvidéki étel neve eredetileg strapacky, azaz sztrapacska. Sok változata ismert, fogyasztható sajttal, kolbásszal, füstölt hússal, kapros tejföllel, vagy juhtúróval egyaránt.</p>

Kevesen tudják, hogy a sztrapacska név kizárólag a káposztás változatot takarja, míg a többi változatot brynzové haluskynak hívják. Most tehát az eredeti sztrapacska elkészítési módját ismertetjük. Hozzávalók: 80 dkg burgonya, 40 dkg liszt, 40 dkg savanyú káposzta, 15 dkg füstölt szalonna, só, bors. Elkészítés: A burgonyát megpucoljuk, majd lereszeljük. A lereszelt burgonyához kevés sót adunk, majd borsot, és elkeverjük a liszttel úgy, hogy a fakanál álljon meg benne. Fontos, hogy jól szaggatható legyen az állaga, de mindez a krumpli minőségétől is függ. A szalonnát apró kockákra vágjuk, majd megolvasztjuk egy nagyobb edényben. Zsírjára sütjük, rádobjuk a felaprított káposztát, sózzuk, borsozzuk, lefedve megpároljuk. Közben a tésztát lobogó sós vízbe kiszaggatjuk, kisebb adagokban. Van aki deszkáról késsel vagy kanállal szaggatja a tésztát a forró vízbe, de lehet nokedliszaggatót is használni. Hamar feljön a víz tetejére, ekkor szűrőkanállal kiszedjük és jöhet a következő adag. A kifőtt sztrapacskát jól lecsöpögtetve dobjuk a káposztára, azután jól átpirítjuk, szükség szerint még fűszerezzük. Jó étvágyat kívánunk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!