ERDON Eletmód

2010.03.30. 08:35

Húsvéti kalács

<p>Hozzávalók: 2,5 - 3 dl tej, 1 tojás sárgája, 5 g porélesztő, 35 dkg liszt, csipet só, 4 ek cukor, 1 tk citromhéj. Kenéshez: 1-2 ek olvasztott vaj, 1 tojás sárgája, 1 ek tejszín.</p>

Első lépésként felforraljuk a tejet, ezután 2,5 dl-t átöntünk a dagasztótálba, ott hagyjuk langyosra hűlni. Belekavarjuk a cukrot és ebben felfuttatjuk az élesztőt 5 perc alatt. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, a reszelt citromhéjt, átszitált lisztet, sót és lágy kalácstésztát dagasztunk (ha keménynek tűnik a tészta, lágyíthatjuk a fennmaradó tejjel). A kidagasztott tésztából cipót formálunk, egy konyharuhára helyezzük, majd 1 teáskanálnyi zsírt eldörzsölünk a két tenyerünkben, hogy a kezünk melegétől olvadozni kezdjen, majd ezzel bekenjük egyenletesen a kis cipót.

Egy nagyobb műanyag edénnyel leborítjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. Fontos: a tészta akkor van készre kelve, amikor a zsír réteg megrepedezik a felszínén. A megkelt tésztát munkalapra borítjuk. 5 részre osztjuk: 3 részből egyenként kb. 60-70 cm hosszú rudakat sodrunk, ezeket hármas fonással összefonjuk. A fennmaradt 2 részből egy cipót formálunk. Ezt egy kizsírozott, 25 cm átmérőjű kerek piteforma közepére helyezzük. A fonatot lazán a cipó köré helyezzük, összeillesztve a rudak végeit. Olvasztott vajjal megkenjük, majd letakarva újra duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, megkenjük újra olvasztott vajjal vagy tojássárga és tejszín keverékével, megszórjuk kristály cukorral.180 C fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!