ERDON Bulvár

2011.06.21. 11:50

Marad a "hippi köztársaság"

<p>Elfogadják a koppenhágai "Christiana Szabadállam" lakói a dán állam ajánlatát, hogy vásárolják meg a szóban forgó területet egészét, s ezzel "végleg biztosítva lesz" annak jövője - közölte kedden a DR rádióban Knud Foldschack, a négy évtizede létrejött "hippi köztársaság" ügyvédje.</p>

 

A volt laktanyaterület 1971-es elfoglalása óta az egymást váltó dán kormányok hasztalanul próbálták jogi vagy politikai eszközök igénybevételével bezáratni Christianiát. A koppenhágai védelmi minisztériummal most kialkudott megoldás szerint a 700 "christianitter" változatlanul lakója maradhat a területnek. Ennek fejében 76,2 millió koronáért (10,2 millió euró) meg kell venniük azt egy pénzalapon keresztül, és teljesíteniük kell a hatóságok néhány építési előírását.

Foldschack a dán állam és a nemzetközileg is jól ismert "szabadállam" megállapodásáról elmondta, hogy "Christiania, amely eddig egy anarchisztikus hely volt izgalmas gondolatokkal, mostantól legális kísérleti terep lesz". A Koppenhágába látogató turistáknak a Kis Hableány szobra és a Tivoli vidámpark mellett Christiania a legkedveltebb célpontjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!