ERDON Bulvár

2010.12.06. 06:56

Titkos listát szivárogtatott ki fontos létesítményekről a Wikileaks

<p>Titkos listát szivárogtatott ki a Wikileaks nevű honlap olyan titkos létesítményekről, amelyeket, ha terrortámadás érne, akkor az "súlyos hatással" lenne az amerikai nemzetbiztonságra - közölte hétfőn az amerikai belügyminisztérium.</p>

Eközben interjút adott a spanyol El Pais nevű napilapnak Julian Assange: a Wikileaks alapítója szerint Barack Obama amerikai elnöknek le kellene mondania, ha kiderülne, hogy amerikai diplomaták ENSZ-illetékesek után kémkedtek. A hétfőn nyilvánosságra került, 2009-ben kiadott listán olyan infrastrukturális létesítmények vannak, amelyek ellen, ha terrortámadás történne, akkor az "súlyosan érintené a közegészségügyet, a gazdasági biztonságot és/vagy a nemzet-, illetve a belbiztonságot az Egyesült Államokban." A lista a többi közt Ausztriától Új-Zélandig sorolja fel az országokat, illetve a tengeralatti kommunikációs csatornákat, internetvonalakat, stratégiailag fontos cégeket.

Eközben megszólalt a Wikileaks alapítója, Julian Assange is: a férfi még szombaton adott interjút egy meg nem nevezett helyszínről a spanyol El Pais nevű napilapnak. Az újság vasárnap hozta nyilvánosságra az interjút: ebben Assange azt mondja, hogy Barack Obama amerikai elnöknek le kellene mondani, ha kiderül, hogy amerikai diplomaták ENSZ-illetékesek után kémkedtek. Assange szerint Obamának "válaszolnia kell arra, hogy mit tudott erről az illegális tevékenységről, és ha nem válaszol, vagy ha kiderül, hogy az ő beleegyezésével történt mindez, akkor le kell mondania."

Az egyik, a Wikileaks által nyilvánosságra hozott dokumentum szerint ugyanis Hillary Clinton amerikai külügyminiszter ENSZ-alkalmazottak telefonszámait, email-címeit, hitelkártyaszámait és repülési adatait kérte. Azt az El Pais nem közölte, hogy honnan adta az interjút még szombaton a 39 éves Assange. Több sajtóhír szerint a férfi Nagy-Britanniában lehet és még ezen a héten letartóztathatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!