ERDON Bulvár

2010.11.18. 13:14

Alföldi Róbert menesztését kéri a Jobbik

<p>Alföldi Róbert menesztésére szólította fel a Jobbik a kormányt. Szávay István, a párt országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján nemzetgyalázásnak nevezte, hogy a Nemzeti Színház igazgatója állófogadással egybekötött előadást tervezett tartani Erdély Romániához csatolásának 92. évfordulóján. A politikus úgy fogalmazott: ameddig a kultúra és a művészet irányítása az "Alföldi-féle magyarellenes, értékromboló ripacsok kezében van, addig ezen a területen nem beszélhetünk forradalomról."</p>

Szávay István elmondta: pártja leghatározottabb felháborodását szeretné kifejezni az ellen, hogy Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója korábban a román nagykövetség rendelkezésére bocsátotta az intézményt a román nemzeti ünnep alakmából. Hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy a Jobbik kétségbe vonná bármely más nemzetnek a jogát arra, hogy nemzeti ünnepeit megülje, de a mostani esetet súlyos provokációnak tartja. A párt nemzetpolitikai kabinetjének vezetője kifejtette: december 1-je ugyan a románság számára nemzeti ünnep, a magyarok számára azonban nemzeti tragédia, a történelmi Magyarország széthullásának dátuma, mérföldköve. Hozzátette: jóérzésű magyar ember erről nem emlékezhet meg magyar adófizetők pénzéből fenntartott magyar közintézményben.

A párt azt is kifogásolja, hogy a Nemzeti Színház élén még mindig Alföldi Róbert áll, aki 2008-as kinevezése óta "kuplerájjá züllesztette" az intézményt. Szávay István úgy fogalmazott: hiába szorult vissza a nemzetellenesség a törvényhozói és végrehajtói hatalomból, ha "egy zárványként működő, önjelölt belpesti liberális réteg továbbra is megszállva tartja az ország kultúráját, fertőzheti a közgondolkodást és továbbra is szabadon gázolhat bele a nemzet önérzetébe és becsületébe". A Jobbik felszólította a kormányt, hogy azonnali hatállyal menessze Alföldi Róbertet a színház éléről.

A Jobbik mellett egyébként szerdán a KDNP is tiltakozott a román nemzeti ünnephez kötődő ünnepség megtartása ellen a hazai közintézményben. A párt szerint a színházigazgató számos magyar ember érzékenységét sérti. Pálffy István frakciószóvivő úgy fogalmazott: az Alföldi Róbert által befogadott rendezvény olyan, mintha a bukaresti színházban emlékeznénk meg a trianoni döntésről. A frakció egyébként azonnali vizsgálatot kért az ügyben.

Alföldi Róbert végül azt közölte: visszavonja a teátrum bérlésére vonatkozó szóbeli megállapodást a Budapesti Román Kulturális Intézettel. Az igazgató úgy fogalmazott: rosszul mérte fel, hogy döntése félreérthető, de továbbra is hisz abban, hogy a múlt fájdalmait európai módon és felelősen kell feldolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!